Παρέμβαση Πατριάρχη Μόσχας για τα γεγονότα στην Ουκρανία

Loading...


Παρέμβαση με μήνυμα αγάπης και συμφιλίωσης έκανε ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία και καλεί άπαντες να ενώσουν τις προσευχές τους για να σταματήσει η αιματοχυσία. 

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 
Αιδεσιμότατος ιεράρχες και ιερείς,

αγαπητοί αδελφοί και αδελφές – τέκνα της Εκκλησίας!

Με πόνο και αγωνία παρατηρούμε τα γεγονότα στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Το Κίεβο, γενέτειρα του μεγάλου ορθόδοξου πολιτισμού, που πρόσφατα εόρτασε με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες την επέτειος των 1025 χρόνων Βαπτίσματος των Ρως. Για μένα, το Κίεβο είναι ιδαιίτερα αγαπητό, είναι η πόλη όπου ήμουν συχνός επισκέπτης, μια πόλη που αγαπώ και ξέρω καλά.
Με αφόρητα ώδυνη ακούσαμε την είδηση ​για τα πολλά θύματα σε αυτό το ιερό μέρος, τους εκατοντάδες τραυματίες, τις αναταραχές σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.
Όλοι εμείς στην πολυεθνική μας Εκκλησία διακαώς προσευχόμαστε για την ειρήνη στη γη της Ουκρανίας, την παύση των εμφυλίων συγκρούσεων.

Οι Αδελφοί και οι αδελφές μας στην Ουκρανία τώρα βιώνουν μια από τις πιο δραματικές στιγμές της ιστορίας τους. Μέχρι τώρα, δόξα τω Θεώ, φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο του εμφυλίου πολέμου. Όμως, ένα τέτοιο σενάριο έχει πιθανότητες ακόμα να υλοποιηθεί. Αυτό θα συμβεί αν οι άνθρωποι απομακρυνθούν από τις ηθικές εντολές που δίνονται από τον Θεό και από την Χριστιανική κληρονομιά της Ουκρανίας, επίσης εάν οι πολίτες της Ουκρανίας αποκηρύξουν τον σεβασμό για τον εαυτό τους, το σύντροφό τους και το νόμο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο των Ουκρανών επισκόπων και ιερέων, οι οποίοι βρήκαν τη δύναμη να καλέσουν όλες τις πλευρές σε ειρήνη και αδελφική αγάπη. Αυτούς που μίλησαν σε όλους όσοι στηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα των Ουκρανών να ζουν σε αρμονία με την πίστη και την ευσέβειά τους, να διατηρούν τις παραδοσιακές ηθικές και θρησκευτικές αξίες της Ουκρανίας, που καθόρισαν την πολιτισμένη ανάπτυξη των λαών της Αγίας Ρωσίας.

Ολόψυχα θρηνούμε τους νεκρούς, εκφράζουμε συμπόνια για τις οικογένειές τους, συμπαραστεκόμαστε στους τραυματίες.  Ζητώ οι ποιμένες και τα παιδιά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να προσφέρουν τις προσευχές προς τον Κύριο Ιησού Χριστό και την ευλογημένη Μητέρα Του. Ας προσευχηθούμε για την ανάπαυση των νεκρών αδελφών, τη θεραπεία των ασθενών και των τραυματιών, τη νειρήνευση των άγριων καρδιών τον τερματισμό της διχόνοιας στην Ουκρανία,  και ας προσευχηθουμε ακόμη ούτως ώστε ο Κύριος να αποκαλύψει σε όλους μας το πνεύμα της αγάπης, της ειρήνης, της συγχώρεσης και την αδελφική αγάπη εν Χριστώ!

+ Κύριλλος

Πατριάρχης Μόσχας και πασών των ΡωσιώνΕτικέτες