Ο Πατριάρχης Κύριλλος αγίασε την πηγή του Δνείπερου και το μνημείο του Δούκα Βλαδίμηρου

Loading...


Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος αγίασε την πηγή του Δνείπερου στην περιοχή Σιτσιόβσκι της περιφέρειας του Σμολένσκ, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.

Το ποτάμι στα νερά του οποίου ο Δούκας Βλαδίμηρος το 988 εκχριστιάνισε τη Ρως, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ονόμασε «πηγή του πολιτισμικού δρόμου» του κράτους. Ο Αγιότατος επίσης τόνισε ότι το μεγάλο ποτάμι κάποτε ήταν ο βασικός δρόμος που ένωνε τη Ρως με το Βυζάντιο, τη Σκανδιναβία και της Ευρώπη.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας επίσης τέλεσε τον αγιασμό του Ναού του Αγίου Βλαδίμηρου στην Ιερά Μονή του Αγίου Βλαδίμηρου η οποία βρίσκεται στην πηγή του Δνείπερου, και την Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία εγκαινίασε και αγίασε το μνημείο στον Άγιο Ισαπόστολο Δούκα Βλαδίμηρο στις όχθες του Δνείπερου στο Σμολένσκ.

Μετά τον αγιασμό απευθύνθηκε στους πιστούς και ενθύμισε ότι οι Ρώσοι, οι Λευκορώοι και οι Ουκρανοί τα εδάφη των οποίων κατά τη διάρκεια χιλιάδων χρόνων ενώνει ο ποταμός Δνείπερος, είναι μία οικογένεια, είναι λαοί με το κοινό γενετικό κώδικα οι οποίοι πρέπει ξανά να αντιληφθούν το γεγονός αυτό και να μην επιτρέψουν την αιματοχυσία. 

Το μπρούντζινο άγαλμα του Δούκα Βλαδίμηρου με ύψος τέσσερα μέτρα το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Βαλέρι Γκρασσένκοφ από το Σμολένσκ, κοιτάει το ποταμό, Στο αριστερό του χέρι ο Δούκας κρατάει στο στήθος του το σταυρό με την απεικόνιση του Χριστού και με το δεξί δείχνει το Δνείπερο στα νερά του οποίου έγινε το μυστήριο του εκχριστιανισμού των κατοίκων του Σμολένσκ το 990.Ετικέτες