Ο επικεφαλής των Ουνιτών δέχεται ως μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία αυτή που εποπτεύει η Μόσχα

Loading...


Σε μία σημαντική δήλωση προέβη ο επικεφαλής της ουκρανικής ΕλληνοΚαθολικής Εκκλησίας (Ουνίτες) Αρχιεπίσκοπος Svyatoslav. Συκεκριμένα δέχεται ότι υπάρχει μόνο μία κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία αυτή που εποπτεύεται από το Πατριαρχείο της Μόσχας. 

«Σήμερα δεν είναι μυστικό ότι η μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, είναι αυτή στην ενότητα με το Πατριαρχείο της Μόσχας,» δήλωσε ο Shevchuk στον αέρα του  ραδιοφωνικού σταθμού SiriusXM American.

Είπε επίσης ότι υπήρχαν και άλλες εκκλησιαστικές κοινότητες Ορθοδόξων «που διαχωρίστηκαν από αυτό το πατριαρχείο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και για διαφορετικούς λόγους, αλλά δεν τις θεωρούν κανονικές Εκκλησίες.»

«Αυτές οι διαιρέσεις στην ουκρανική Ορθοδοξία είναι οδυνηρές για μας» σχολίασε και συμπλήρωσε «Εμείς ποτέ δεν προσπαθήσαμε να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα υπάρχοντα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με σχίσματα, διασπάσεις ή προσαρτήσεις, » τόνισε ο επικεφαλής των Ουνιτών ουσιαστικά απαντώντας στις κατηγορίες που συχνά πυκνά τόσο ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος όσο και το Νο 2 του Πατριαρχείου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας κατελόγισαν στους Ουνίτες. 

Σχετικά με το λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου» διευκρίνισε πως η όποια επικοινωνία των Ουνιτών μαζί του γίνεται στο πλάισιο των δημοσίων σχέσεων και όχι με εκκλησιαστικό τρόπο. Ετικέτες