Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων στο Άγιον Όρος (φωτο)

Loading...


Στις 13 Φεβρουαρίου ξεκίνησε το προσκύνημα του προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, στο Άγιον Όρος.

Την πρώτη ημέρα μαζί με τη συνοδεία του επισκέφθηκε τη ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονα όπου επιθεώρησε το μοναστήρι και μίλησε με τους αδελφούς.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ πήγε στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Το ίδιο βράδυ, οι προσκυνητές με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων έφτασαν στην Μονή Ιβήρων.
 Μετά τη συνάντησή του με τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ ο κ. Ιλαρίων ‘εψαλε μπροστά στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορταϊτισσας τον Ακάθιστο Ύμνο. 

Στη συνέχεια, είχε μια συνομιλία με τον πρώην ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Βασίλειο, με τον οποίον μοιράστηκε τις εντυπώσεις του από το συνέδριο με θέμα «O Άγιος Ισαάκ ο Σύρος και η πνευματική κληρονομιά του», που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα τον Οκτώβριο.

Στις 14 Φεβρουαρίου  ο Ρώσος Ιεράρχης ετέλεσε Θεία Λειτουργία στο ναό, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού.

Την ίδια μέρα, οι Ρώσοι προσκυνητές με τα πόδια μετέβησαν στη Μονή Σταυρονικήτα.

Αργότερα  βρέθηκαν στις Καρυές, όπου  ο κ. Ιλαρίωνας επισκέφθηκε το Πρωτάτο και μαζί με τη συνοδεία του προσευχήθηκε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί».

Την ίδια ημέρα, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας επισκέφθηκε τη Μονή Ξυλουργού, για την αναστήλωση της οποίας είχε ενδιαφερθεί με δηλώσεις του  και ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας κατά την τελευταία περσινή επίσκεψή του στην αθωνική πολιτεία. 

Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ενημερώθηκε για τις εργασίες και το χρόνο αποπεράτωσης σε σχέση και με την επερχόμενη γιορτή της 1000ης επετείου της παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος.

Μετά τη συνάντηση, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας και οι συνοδοί του κατευθύνθηκαν προς τη Μονή Βατοπαιδίου.

Στην εορτή της Υπαπαντής στη ΜΟνή Βατοπαιδίου ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας

Στις 14 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνας ο οποίος πραγματοποιεί προσκύνημα στο Άγιον Όρος, έφθασε στο μοναστήρι του Βατοπαιδίου. Κατόπιν προσκύνησε  τη θαυματουργή Αγία και Τιμία Ζώνη της Παναγίας.

Ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Εφραίμ μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις της μοναστικής ζωής και επέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις καλές αλλαγές στη ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που συνδέεται με την αύξηση του αριθμού των επισκοπών της. Κατά τη συνάντηση έθεσε επίσης το θέμα της κατάστασης των χριστιανών στη Συρία.

Μετά τη συνάντηση, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας με τη συνοδεία του προχώρησαν στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού όπου τέλεσαν ολονύχτια αγρυπνία.

Ανήμερα της Υπαπαντής , ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας μαζί με τον Μητροπολίτη Zihniyskogo και Nevrokopiyskogo Ιερόθεο, τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ και τα μέλη της μοναστηριακής αδελφότητας ετέλεσαν την εορταστική Θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, που ακολούθησε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας απευθύνθηκε στους μοναχούς της μονής σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Αυτή η γιορτή μάς θυμίζει το σκοπό της χριστιανικής ζωής και τον σκοπό της μοναστικής ζωής. Ο στόχος της χριστιανικής ζωής είναι οι άνθρωποι να συναντήσουν τον Χριστό, ενώ σκοπός της μοναστικής ζωής να συναντιέται με τον Χριστό κάθε μέρα μέσα από όλα αυτά που κάνουν – μέσω της υπακοής, η οποία εκτελείται μέσω της προσευχής και της λατρείας, στην οποία συμμετέχουν οι μοναχοί.(…) Εσείς οι μοναχοί απορρίψατε τις χαρές της επίγειας ζωής, και τις θυσιάσατε στο Θεό, και η ζωή σας γέμισε με χαρά – τη χαρά της συνάντησης με τον Χριστό.(…) Γνωρίζουμε από την εμπειρία πως κάθε αμαρτία μας, κάθε απόκλιση από την ένωση με τον Χριστό βλάπτει την ενότητα και μάς στερεί τους θησαυρούς, για την απόκτηση των οποίων έχουμε ήδη δώσει τα πάντα.
Όμως, το μαργαριτάρι της μεγάλης τιμής, μπορούμε πολύ εύκολα να το χάσουμε αν δεν είμαστε προσκολλημένοι συνεχώς στον Χριστό.

Για να το κάνετε αυτό, ο Ιησούς μάς έδωσε ένα άλλο θησαυρό – το θησαυρό της προσευχής. Σε αυτή την προσευχή, μπορούμε κάθε ώρα, κάθε λεπτό , προφέροντας το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να συνατιόμαστε με Αυτόν. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι θέλουν να διατηρήσουν και να μην χάσουν ένα μαργαριτάρι τους, κρατώντας το κλειδωμένο σε ένα πολύτιμο κουτί, έτσι για να κρατήσουμε τον εσωτερικό θησαυρό του Κυρίου Ιησού Χριστού  που λαμβάνουμε με το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας πρέπει να τον κρατάμε στην κιβωτό του Ιησού με την προσευχή. Αυτή η προσευχή είναι ένα αξιόπιστο αποθετήριο για την πνευματική ένωση με τον Χριστό.

Αλλά δεν είναι μόνο το μαργαριτάρι, καθώς ο άνθρωπος μπορεί να χάσει και το κουτι αν δεν Τον ακολουθήσει. Για να διατηρηθεί και το κουτι  και το μαργαριτάρι, θα πρέπει να κρατηθεί με ασφάλεια κλειδωμένο σε ένα καλά κλειδωμένο δωμάτιο. Αυτό το ασφαλές δωμάτιο είναι ολόκληρος ο τρόπος της μοναστικής ζωής, η οποία για πολλούς αιώνες είναι σεβαστή εδώ στο Άγιον Όρος, και σε πολλά άλλα ιερά μοναστήρια. Προκειμένου λοιπόν να διατηρηθεί και να μην χαθεί αυτός ο πνευματικός θησαυρός – ο ίδιος ο Χριστός – οι μοναχοί ξυπνούν νωρίς, έχουν λίγο ύπνο και τρώνε πολύ χρόνο για την λατρεία και την προσευχή. 
Η Μοναστική ζωή είναι ένα κατόρθωμα – απαιτεί όλες τις δυνάμεις του ανθρώπου, σωματικές και πνευματικές. Αλλά η χριστιανική ζωή είναι ένας άθλος, περισσότερο, γιατί ο Κύριος απαιτεί από εμάς την απόλυτη αγάπη και την απόλυτη αφοσίωση. Δεν θέλει να μας μοιραστεί με κανέναν. «

1
1
1
1
1
1
1
1Ετικέτες