Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: «Η σωστή διαχείριση των προσόντων που μας έδωσε ο Κύριος» (ΦΩΤΟ)

Loading...


Για έναν ενάρετο άνθρωπο η σωστή διαχείριση των προσόντων με τα οποία τον προίκισε ο Κύριος είναι κάτι το απαραίτητο.
Το μήνυμα αυτό πέρασε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στο λόγο του.

Ο Μητροπολίτης και Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία την 16η Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, στις 28 Σεπτεμβρίου 2014 στον Ιερό Ναό της Παναγίας «Πάντων Θλιβομένων η Χαρά» Μόσχας, πλαισιούμενος από τον Ιερομόναχο Ιωάννη Κοπεΐκιν, αντιπρύτανη του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών και Διδακτωρικών Σπουδών, κληρικούς φοιτητές του Ινστιτούτου και κληρικούς του Ναού.

Ο Ιεράρχης τέλεσε εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Αλεξίου Σαφόνωφ, Προϊσταμένου του Τμήματος Εκπαιδεύσεως και Μεθοδολογίας του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών και Διδακτωρικών Σπουδών.

Μετά το πέρα της Θείας Μυσταγωγίας ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας τέλεσε δοξολογία μπροστά στο Σταυρό. Ακολούθως ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας κήρυξε το θείο λόγο, όπου ανέλυσε την παραβολή των ταλάντων και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αυτή η παραβολή μας μιλάει για τη σωστή διαχείριση εκείνων, τα οποία μας παρέδωσε ο Κύριος. Αρχικώς το τάλαντο ήταν νομισματική μονάδα ενώ τώρα «το τάλαντο» κατ΄επέκτασιν χαρακτηρίζουμε όλα εκείνα, τα οποία μας παραδίδει ο Κύριος, ακόμα και τα προσόντα, με τα οποία μα προίκισε ο Κύριος για κάποιο σκοπό».

Διερωτώμεθα καμιά φορά διότι ο Κύριος προικίζει ανθρώπους με διάφορα προσόντα και τάλαντα, δίδοντας σε ένα λιγότερα, ενώ στον άλλο περισσότερα. Δεν οφείλεται αυτό στην λιγότερη αγάπη του απέναντι στους άλλους και τη μεγαλύτερη απέναντι στους άλλους. Αυτό συμβαίνει διότι ο Κύριος μας διέθεσε στον καθένα ένα «αρχικό κεφάλαιο» προκειμένου να το επενδύσουμε στην επιχείρηση για να το διπλασιάσουμε τουλάχιστον.

Κατά τη διανομή ταλάντων ο Κύριος δεν αδικεί κανένα, διότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που να μην έχουν κάποιο τάλαντο.

Υπάρχουν εκείνοι όσους ο Κύριος προίκισε με μεγάλα προσόντα, αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν σωστά για τα καλά έργα και προς όφελος των πλησίων, αλλά τα έχασαν. Απώλεσαν την ζωή τους και μπορεί να έβλαψαν και τους γύρω τους.

Πρέπει να ενθυμούμεθα ότι όσα λαμβάνουμε από τον Κύριο είναι δώρο Του προς εμάς. Πρέπει να τα επιστρέφουμε στον Θεό μέσω των καλών μας έργων, μέσω του χριστιανικού μας τρόπου ζωής. Ανά πάσα στιγμή ο Θεός μπορεί να αφαιρέσει από μας τη δυνατότητα να διαχειρισθούμε τα τάλαντά μας και να χρησιμοποιούμε τα προσόντα μας.

Πρέπει να διερωτώμεθα καθημερινώς τι δυνατότητα έχω σήμερα για να κάνω κάτι καλό προκειμένου να πλησιάσω έστω και ένα βήμα ποιο κοντά στον Κύριο. Ο καθένας από εμάς ξέρει ότι χρωστάει τόσο στους πλησίον του όσο και στον Θεό.

«Ας παρακαλέσουμε τον Κύριο να μας δώσει να καταλάβουμε σαφώς εκείνο το οποίο είναι απαραίτητο για να πορευθούμε την οδό της σωτηρίας. Ας Τον παρακαλέσουμε να μας βοηθήσει να απορρίπτουμε κάθε κακό, κάθε ακάθαρτο και αμαρτωλό, το οποίο υπάρχει μέσα μας και να καλλιεργούμε εκείνο το καλό που έχουμε», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Ακόμα ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίνας νουθέτησε καταλλήλως τον νεοχειροτονηθέντα Ιερέα Αλέξιο Σαφόνωφ.Ετικέτες