Ιλαρίων: Το Πατριαρχείο Μόσχας κατέχει τη 2η θέση στον κόσμο σε αριθμό Χριστιανών πιστών μετά τους Ρ/καθολικούς

Loading...


Μια δήλωση που θα συζητηθεί έκανε το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων σχετικά με το ποίμνιο της Ρωσικής Εκκλησίας. Μια δήλωση που έχει προφανέστατο αντίκτυπο στο Φανάρι, αφού ο κ. Ιλαρίων είπε ούτε λίγο ουτε πολύ πως το ρωσικό Πατριαρχείο  κατέχει τη 2η θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό των πιστών, μεταξύ άλλων χριστιανικών Εκκλησιών με πρώτους τους Ρ/καθολικούς. 

Η δήλωση έχει βαθύτατο νόημα αφού ουσιαστικά δεν αποδέχεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ως ποίμνιο όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ανα τον πλανήτη ως Μητέρα Εκκλησία! 

«Ο Ορθόδοξος κόσμος ενώνει πάνω από 300 εκατομμύρια πιστούς, και πάνω από τους μισούς από αυτούς είναι πιστοί της Ρωσικής Εκκλησίας», είπε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της ρωσικής Εκκλησίας και συμπλήρωσε: 

«Όσον αφορά τον αριθμό των πιστών της, η Ρωσική Εκκλησία κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο μετά την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει 193 επισκοπές, 354 ιεράρχες, περίπου 35.000 εκκλησίες, περίπου τον ίδιο αριθμό  ιερέων, σχεδόν 5.000 διακόνους»

Οι δηλώσεις αυτές του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα ιεράρχης έγιναν σε λέκτορες και δόκιμους του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου στο ρωσικό Υπουργείο άμυνας.