Ιλαρίων: Η Ευρώπη είναι τόσο άθεη όσο η Σοβιετική Ένωση

Loading...


O επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ της ΕΣΣΔ και της σημερινής Ευρώπης.

«Είναι έκπληξη το γεγονός ότι σήμερα ο ρωσικός και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχουν ανταλλάξει ρόλους με μια ορισμένη έννοια. Η Σοβιετική Ένωση ήταν η χώρα του που στο επίσημο κράτος επικρατούσε η αθεΐα, ενώ όλοι αντιλαμβάνονταν τη Δύση ως την χριστιανική περιοχή», δήλωσε ο ιεράρχης

Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα είναι ακριβώς το αντίθετο: η πίστη και η Εκκλησία αναβιώνουν στη Ρωσία, νέες εκκλησίες χτίζονται, μοναστήρια και θεολογικές σχολές είναι ανοιχτά, ενώ η «θρησκευτικότητα μειώνεται στη Δύση, οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές, μερικά κτίρια εκκλησιών πωλούνται ​​»

«Η εκκοσμίκευση και ο αθεϊσμός έχουν στην πραγματικότητα γίνει μια νέα ιδεολογία της Δυτικής Ευρώπης. Βεβαίως, η Εκκλησία δεν διώκεται εκεί με τον τρόπο που διώχθηκε εδώ στη σοβιετική εποχή, όταν εκκλησίες είχαν καεί και καταστραφεί. Αλλά η ιδεολογία της σύγχρονης κοσμικής Ευρώπης πρακτικά αποκλείει την Εκκλησία και τη θρησκεία από τη δημόσια σφαίρα «, δήλωσε ο μητροπολίτης.

Πιστεύει τέλος ότι η θρησκευτική αναβίωση στην Ευρώπη θα επιστρέψει. «Είναι μεθυσμένη με την ελευθερία, με ανεκτικότητα και οι άνθρωποι θα καταλάβουν που οδηγεί αυτό και θα επιστρέφουν στις χριστιανικές ρίζες τους.»