Ιλαρίων για συνάντηση Πάπα-Πατριάρχη Μόσχας: Δεν πάμε σε ένωση, ακούμε ο ένας τον άλλον

Loading...


«Δεν υπάρχει ένωση μεταξύ των δύο Εκκλησιών, δεν έχει προγραμματιστεί.Είναι σημαντικό ότι Ορθόδοξοι και Καθολικοί μπορούν να ακούσουν ο ένας τον άλλον» διευκρίνισε στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 24» ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων. Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, σχολιάζοντας τη συνάντηση στο αεροδρόμιο της Αβάνας του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο.

«Επισημαίνω ότι δεν υπάρχει ένωση μεταξύ των δύο Εκκλησιών, δεν έχει προγραμματιστεί. Αυτό για το οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση, μπορεί να περιγραφεί ως μια πρόσκληση για μια καλύτερη κατανόηση. Είναι σημαντικό ότι Ορθόδοξοι και Καθολικοί μπορούν να ακούσουν ο ένας τον άλλον, έτσι ώστε στην παρούσα κατάσταση, όταν ο πιστός στις Ορθόδοξες και Καθολικές Εκκλησίες αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις να μην ενεργούμε ως ανταγωνιστές αλλά ως σύμμαχοι. Η κοινή δήλωση το λέει αυτό : δεν είμαστε αντίπαλοι αλλά αδέρφια. Και έτσι πρέπει να το κατανοούν οι πιστοί σήμερα των δύο Εκκλησιών. Ούτε ένωση, ούτε οποιοσδήποτε θεολογικός ή δογματικός συμβιβασμός για οποιοδήποτε ζήτημα» σημείωσε ο Ιλαρίων. .

Ο Μητροπολίτης επέμεινε πως στη συνάντηση των δύο προκαθημένων δε συζητήθηκαν θεολογικά ζητήματα. 

«Πρέπει να πω ότι θεολογικά ζητήματα δεν τέθηκαν κατά τη συνάντηση. Είναι γνωστό ότι Ορθόδοξοι και Καθολικοί έχουν ορισμένες διαφορές σε θεολογικά ζητήματα. Για παράδειγμα εμείς δεν αναγνωρίζουμε το πρωτείο του Πάπα – με τη μορφή με την οποία υπάρχει σήμερα. Όλα αυτά, καθώς και άλλες υπάρχουσες διαφορές, κατά την τελευταία συνάντηση στην Αβάνα δεν συζητήθηκαν, επειδή δεν είχε αρχικά προγραμματιστεί για να συζητήσουν θεολογικά ζητήματα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα τρέχοντα προβλήματα: Ήταν πολύ σημαντικό να ειπωθεί μια κοινή κουβέντα για την υπεράσπιση των διωκόμενων Χριστιανών, να εκτιμήσουν τη διεθνή κατάσταση. Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι από το στόμα του Πάπα και του Πατριάρχη έγινε εκτίμηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, την κατάσταση στην Ευρώπη», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Ετικέτες