Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας: «Aνεπούλωτη πληγή» στις σχέσεις Ορθόδοξων και Ρωμαιοκαθολικών η oυνία

Loading...


Εισήγηση του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μοσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου διά την επίσκεψή του προς την Λατινική Αμερική (Πρακτικά№ 2) παρακολούθησαν κατά την τακτική συνεδρία αυτών στις 16 Απριλίου 2016 στην Αγία Πετρούπολη τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσσίας.

Κατόπιν αξιολογήσεως της στα πλαίσια της επισκέψεως αυτής γενομένης συναντήσεως της Αυτού Αγιότητος με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο, μετά τη λήξη της οποίας υπεγράφη το Κοινό Ανακοινωθέν, οι Συνοδικοί Αρχιερείς τόνισαν με έμφαση την κοινή δήλωση του Πατριάρχη και του Πάπα περί του ότι «η μέθοδος του «ουνιατισμού» των προηγούμενων αιώνων, η οποία προέβλεπε την προσαγωγή μιας κοινότητας στην ενότητα με την άλλη διά της αποσχίσεως αυτής από την ιδική της Εκκλησία, δεν αποτελεί πλέον τρόπον αποκαταστάσεως της ενότητας».

Ταυτόχρονα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν λύπη για την αντίδραση στα ως άνω και το Ανακοινωθέν ἐν γένει εκ μερους της ηγεσίας της Εκκλησίας των Ελληνορρύθμων Καθολικών της Ουκρανίας.

Η Ιερά Σύνοδος υπογράμμισε ότι η ουνία αποτελεί ανεπούλωτη πληγή στις σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών και υποστήριξε την έκκληση προς συμφιλίωση μεταξύ των Ορθοδόξων και των Ελληνορρύθμων Καθολικών στην Ουκρανία και την αναζήτηση των αμοιβαίως αποδεκτών μορφών συνυπάρξεως, την οποία την έκκληση εμπεριέχει το Κοινό Ανακοινωθέν του Πατριάρχου Μόσχας και του Πάπα Ρώμης.Ετικέτες