Εξηγήσεις από το Κίεβο ζητά η Μόσχα για την απαγόρευση εισόδου του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα στην Ουκρανία

Loading...


Την απολογία του Κιέβου με επαρκείς εξηγήσεις ζητά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την απαγόρευση εισόδου του ρώσου Μητροπολίτη του Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία ανησυχεί για τα αυξανόμενα μέτρα που λαμβάνει το Κίεβο, τα οποία οδηγούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας σε κάθε επίπεδο. Η εύθραστη θρησκευτική κατάσταση, θύμα των πολιτικών εξελίξεων, πυρπολείται ακόμη μια φορά, βάζοντας στον στόχο την Ορθόδοξη Εκκλησία» γράφει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Το περιστατικό συνέβη στις 9 Μαΐου, όταν ο Μητροπολίτης του Βολοκολάμσκ Ιλαρίων , πρόεδρος του Τμήματος των Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, βρέθηκε στο αεροδρόμιο του Ντνετροπέτροφσκ, σε μια ειρηνευτική αποστολή. Θα επισκεπτόταν τον Μητροπολίτη του Ντνετροπέτροφσκ και Πάβλονταρ, Ειρηνάιο, προκειμένου να τον συγχαρεί για τα 75α γενέθλειά του και να του μεταφέρει μήνυμα από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ενώ θα του απένειμε ένα σημαντικό εκκλησιαστικό μετάλλιο, το παράσημο του Αγίου Πρίγκιπα Δανιήλ της Μόσχας.

Στον έλεγχο διαβατηρίων, οι αρχές πλησίασαν την μητροπολιτική αποστολή, παρέδωσαν ένα γραπτό σημείωμα στον Ιλαρίωνα με το οποίο του απαγόρευαν την είσοδο στη χώρα, χωρίς καμμία περαιτέρω εξήγηση και αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει πίσω.
«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πρόκληση και απαιτούμε εξηγήσεις από το Κίεβο για αυτήν την ανάρμοστη και ασεβή συμπεριφορά απέναντι στον ρώσο ιεράρχη» τονίζει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή της η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναφέρει πως με την απαγόρευση εισόδου του Μητροπολίτη στην Ουκρανία, οι αρχές του Κιέβου εμποδίζουν κάθε εκκλησιαστική προσπάθεια ειρήνευσης της περιοχής, προσπαθώντας να μετατρέψουν την πολιτική κρίση σε θρησκευτική.Ετικέτες