Ανησυχεί για τους Ιερείς στην Ουκρανία ο Πατριάρχης Μόσχας

Loading...


Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος ανησυχεί με την κατάσταση των Ιερέων και όλου του Ορθόδοξου λαού που βρέθηκε στην περιοχή της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Γνωρίζω για τις απειλές που γίνονται και σε μερικές περιπτώσεις για ερήμην καταδίκες, τουλάχιστον, σε δέκα Κληρικούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας «, είπε, αφού εγκαινίαζε στη Μόσχα τη συνεδρίαση των αρχιερέων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι «σε εκείνες τις περιοχές όπου έχουν ιδιαίτερα έντονη δράση οι εθνικιστικές οργανώσεις, προέκυψαν βανδαλισμοί, έκαψαν Ναούς, μοιράζονταν φυλλάδια και αφίσες που υποδαυλώνουν την διχόνοια θρησκευτική και εθνική«.

Ο προκαθήμενος ανέφερε ότι μόνο στο έδαφος των ενοριών του Ντονέτσκ και του Γκόρλοβκα υπέστησαν ζημιές πάνω από 60 Ναούς, από τους οποίους πάνω από δεκαπέντε καταστράφηκαν πλήρως. Είναι γνωστές οι περιπτώσεις, όταν τα βλήματα έπεφταν στους Ναούς κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και σκότωναν ή τραυμάτιζαν τους πιστούς.

Λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων σκοτώθηκαν Ιερείς, ο πρωθιερέας Πάβελ Ζουτσένκο, ο πρωθιερέας Βλαδίμιρ Κρεσλιάνσκι, ο ιερέας Γκεόργκι Νικισόφ. «Πολλοί Κληρικοί πολλές φορές υφίσταντο παράνομες συλλήψεις εκ μέρους των εθνικιστικών οργανώσεων, ξυλοδαρμούς και ανακρίσεις με χρήση βίας», ανέφερε ο Πατριάρχης.

Η αρχιερατική Σύνοδος είναι ένα από τα ανώτατα όργανα της εκκλησιαστικής εξουσίας και διοίκησης και συγκεντρώνεται τουλάχιστον μία φορά σε τέσσερα χρόνια. Η προηγούμενη Σύνοδος έγινε το 2013.Ετικέτες