Τα «Καπετανίδεια» στη Δραπετσώνα και η ενθρόνιση εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην πόλη

Loading...


Γράφει ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης 

Με τις δέουσες τιμές θα την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 το αντίγραφο της εικόνας της στο ναό του

Συνοδεία αγήματος του Λιμενικού Σώματος και υπό τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, αρχιμανδρίτη Νύμφωνα Καπογιάννη, θα μεταφερθεί από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς στο ναό.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που θα ενθρονιστεί στον πολιούχο της Δραπετσώνας, προσφέρεται από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και αποτελεί δωρεά των αδελφών Μελισσανίδη.

«Ένα εικόνισμα της Παναγίας μας, το οποίο μας ενδυναμώνει, μας ενισχύει και προσθέτει τη χάρη Της, έχει πάντοτε μεγάλη σημασία· αλλά ιδιαιτέρως της Παναγίας Σουμελά, χάρη στην προσφορά Της τόσα χρόνια απέναντι στον ελληνισμό του Πόντου αλλά και εν γένει σε ολόκληρο τον μικρασιατικό ελληνισμό», δήλωσε στο pontos-news.gr ο εφημέριος του Ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονα π. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος. «Είναι μεγάλη ευλογία να παραμείνει το εικόνισμά της εσαεί ενθρονισμένο στο ναό», μας είπε βαθύτατα συγκινημένος.

Μετά την παράδοση της εικόνας στους ζιπκοφόρους Πόντιους, και λίγο πριν η εικόνα ενθρονιστεί από τον μητροπολίτη Πειραιώς, θα χορευτεί προς τιμήν της Παναγίας ο πυρρίχιος χορός σέρρα.

Η υποδοχή της εικόνας έξω από το ναό, στις 18:30 της Παρασκευής, θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιώς. Παρόντα θα είναι ποντιακά σωματεία από όμορες αλλά και πιο μακρινές περιοχές. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, θα γίνει λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά αλλά και των αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στους δρόμους της πόλης. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με ποντιακό γλέντι.

Η υποδοχή της εικόνας και η λιτάνευσή της εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών της εκδήλωσης «Καπετανίδεια» που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ποντίων-Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη, που μίλησε στο pontos-news.gr, υπάρχουν σκέψεις να παγιωθεί ο από κοινού εορτασμός του συλλόγου με τον ναό, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με τον π. Γεώργιο «είναι άψογη».

«Η ιστορία της Δραπετσώνας συνδέεται με το ποντιακό στοιχείο και είναι πολύ σημαντικό ότι έρχεται εδώ η εικόνα, θα μείνει και θα καθιερωθεί να εορτάζεται», συμπληρώνει η Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη.

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της όλης εκδήλωσης, που συνδέει την τιμή σε όλους τους απαγχονισθέντες της Αμάσειας στο πρόσωπο του Καπετανίδη, με την πίστη των Ποντίων στην Παναγία Σουμελά, αναφέρθηκε και η γενική γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου. Ανέδειξε μάλιστα ιδιαίτερα τον τόπο όπου θα συμβούν όλα αυτά, τη Δραπετσώνα, όπου οι Πόντιοι πρόσφυγες βρήκαν μια νέα πατρίδα. Εκεί η μνήμη συναντά την πίστη.

Οι εκδηλώσεις «Καπετανίδεια», στη μνήμη του εκτελεσθέντος δι’ απαγχονισμού Πόντιου δημοσιογράφου, θα γίνουν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 11:30 στην πλατεία Νίκου Καπετανίδη.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, συνεργάτης του pontos-news.gr, ο οποίος θα επιχειρήσει να φωτίσει πέρα από την προσφορά του σπουδαίου Πόντιου δημοσιογράφου τον προηγούμενο αιώνα, το ρόλο των λειτουργών του Τύπου σε συνθήκες κρίσης, στη σύγχρονη εποχή. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι «Ο Νίκος Καπετανίδης στην εποχή της Γενοκτονίας και ο ρόλος των δημοσιογράφων στην Ελλάδα της κρίσης».
 tilegrafima.gr