Γλώσσα και θρησκεία έσωσαν τον ποντιακό ελληνισμό στην οθωμανική κυριαρχία

Loading...


Η και η του  την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας θα είναι τα δύο βασικά θέματα της εκδήλωσης που διοργανώνει η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ) στις 12 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεών της.

Η γλώσσα είναι ένας φορέας ιδεών, αξιών, αντιλήψεων. Κουβαλάει μέσα της τον πολιτισμό, τα βιώματα και την ιστορία τού κάθε λαού. Αλλά και στο επίπεδο της θρησκείας, μέσω της γλώσσας έχει κανείς τη δυνατότητα να μιλήσει ζωντανά, βιωματικά, με έμπνευση και ενθουσιασμό για την πίστη του, και να την κατανοήσει καλύτερα.

Ο πρόεδρος της ΕΠΜ Χρήστος Γαλανίδης μίλησε για τη σημασία της εκδήλωσης και την αξία της γλώσσας και της θρησκείας στον Πόντο.

«Οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στο να διατηρηθεί η ελληνικότητα στον Πόντο την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας ήταν η θρησκεία και η γλώσσα. Χάρη σε αυτούς τους δύο παράγοντες κατάφερε να σωθεί ο ελληνισμός του Πόντου την περίοδο της κατάκτησής του από τους Οθωμανούς. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αποφασίσαμε να εξετάσουμε σε αυτήν την πρώτη εκδήλωση, η οποία ενδέχεται να συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές της Αθήνας», δήλωσε ο Χρήστος Γαλανίδης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Θρησκεία και Γλώσσα: Παράγοντες συνεκτικότητας του ποντιακού ελληνισμού κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας» θα παρουσιαστεί το λεξικό του Άνθιμου Παπαδόπουλο που επανεκδόθηκε σε έναν ενιαίο τόμο, ενώ προηγουμένως ήταν χωρισμένο σε δύο, καθώς και η επιμελημένη έκδοση των τόμων 4 και 5 του Αρχείου Πόντου, στους οποίους παρουσιάζεται το κορυφαίο έργο του μητροπολίτη Τραπεζούντας (1913-1938) και Αρχιεπισκόπου Αθηνών (1938-1940) Χρύσανθου με τίτλο Η Εκκλησία Τραπεζούντος. Η παρουσίαση των δύο σημαντικών επανεκδόσεων θα γίνει από τον πρόεδρο της ΕΠΜ Χρήστο Γαλανίδη.

Για το «ρόλο της θρησκείας στη διατήρηση και συνοχή του ελληνισμού του Πόντου» θα μιλήσει ο δρ Νεότερης Ιστορίας και θεολόγος Θεοδόσιος Κυριακίδης, ενώ το θέμα «Γλώσσα και ταυτότητα: Ο ποντιακός ελληνισμός» θα αναπτύξει ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιμελητής του Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.tilegrafima.gr