Washington Post: Τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελλάδας

Loading...


Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2014, με την κυβέρνηση να υπόσχεται να βγάλει τη χώρα από την ύφεση, να κρατήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να δώσει τέλος στην οικονομική κρίση που ταρακούνησε το ευρώ, αναφέρει η Washington Post σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Τα νούμερα καλυτερεύουν, τα προβλήματα χειροτερεύουν για την Ελλάδα το 2014».
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στο τηλεοπτικό διάγγελμα της Πρωτοχρονιάς, ο οποίος σημείωσε ότι «το 2014 η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και θα γίνει και πάλι μια φυσιολογική χώρα. Έπειτα από έξι επώδυνα χρόνια, το 2014 θα σημάνει την προοπτική της ανάπτυξης… Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι έχουμε αποφύγει το χειρότερο».

Στο δημοσίευμα της, η Washington Post τονίζει πως «οι Έλληνες πέρασαν την Πρωτοχρονιά μετά από πολλές ώρες στις ουρές της εφορίας για να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις της λιτότητας στην ώρα τους. Και την ίδια στιγμή, βαριά ομίχλη επέστρεψε στην πρωτεύουσα της χώρας έπειτα από δεκαετίας αυτό τον χειμώνα, καθώς τα νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση και βάζουν στα τζάκια  σκουπίδια για να ζεσταθούν».

Η οικονομική κρίση της Ελλάδας εξαφάνισε περίπου το 1/4 της οικονομίας της και σχεδόν ένα εκατ. θέσεις εργασίας. Από το 7,2% πριν από την ύφεση του 2008, η ανεργία παρουσιάζει έκρηξη αγγίζοντας το 27% το τρίτο τετράμηνο του 2013, δίνοντας στην Ελλάδα τους χειρότερους ρυθμούς εργασίας των 34 ανεπτυγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ.

«Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να τονώσουν την εργασία κόβοντας τον κατώτατο μισθό και τσεκουρώνοντας τα εργασιακά δικαιώματα και τους κανόνες προστασίας της αγοράς- ελευθερώνοντας τα πάντα από τις άδειες για τα φορτηγά μέχρι τις άδειες για τους συνοικιακούς φούρνους.

Όμως, οι αριθμοί της ανεργίας συνεχίζουν να χειροτερεύουν και οι επικριτές υποστηρίζουν πως το σύστημα παραμένει δεμένο στην υπερβολική γραφειοκρατία».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη φιλομνημονιακή κυβέρνηση μέσα σε δύο χρόνια, καθώς τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας διαβρώνουν την λαϊκή στήριξη στα κόμματα που τα στηρίζουν. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σαμαράς, είναι επικεφαλής του τωρινού κυβερνητικού συνασπισμού και βλέπει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία να μειώνεται μέσα σε 18 μήνες από 179 σε 153. Ο Σαμαράς πρόσφατα έμεινε πίσω από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να κάνει ριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευση ή ακόμη και να σκίσει το μνημόνιο υποστηρίζοντας πως οι όροι του πακέτου διάσωσης έχουν αποτύχει να φέρουν την ανάκαμψη και είναι κοινωνικά καταστροφικοί».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στόχο να ανατρέει την κυβέρνηση στις διπλές εκλογές του Μαΐου, αναφέρει η Wasghinton Post, η οποία σημειώνει ωστόσο πως κανέναν από τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη λαϊκή πλειοψηφία.

Παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι παραμένει ισχυρή συγκέντρωση με ποσοστά περίπου 9% παρά τις συλλήψεις της ηγεσίας της και τα βίντεο στα οποία μέλη του κόμματος χαιρετούν ναζιστικά.

«Παρά τις κακές ειδήσεις, λίγοι άνθρωποι αμφισβητούν πως η Ελλάδα έχει κάνει προόδους, με τις σπατάλες να βρίσκονται υπό έλεγχο και τον τεράστιο δημόσιο τομέα να έχει μειωθεί. Υπάρχουν και μερικά ακόμη καλά νέα: Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει ξεκινήσει να σκαρφαλώνει έξω από την περιοχή »junk» (σκουπίδια).

Ωστόσο, η αποδυναμωμένη οικονομία βαρύνεται από ένα εθνικό χρέος στο 176% του ΑΕΠ, με την Αθήνα να χρειάζεται ζωτική απομείωση χρέους από τους δανειστές. Ο Σαμαράς θέλει να αποφύγει να ζητήσει νέα δανεικά για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό το 2014 και ελπίζει να γυρίζει στις αγορές».Ετικέτες