Το Eurogroup αποφασίζει σήμερα για τη δόση, 7 Δεκεμβρίου για χρέος

Loading...


Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της τρέχουσας και της επόμενης , τις εκταμιεύσεις και τη δρομολόγηση αποφάσεων για το , εκτιμάται ότι θα είναι το «κέρδος» της χώρας μας από τις πολύπλευρες διαβουλέυσεις και τις «ζυμώσεις» κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Πρώτο άμεσο και εμφανές αποτέλεσμα, το πράσινο φως που αναμένεται να δοθεί σήμερα από το για εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Επόμενο σημαντικό βήμα η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου, η οποία θα επιτρέψει να συζητηθεί το θέμα του χρέους – και ενδεχομένως να ληφθουν αποφάσεις – στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.

Από τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον και από επίσημες δηλώσεις και τοποθετήσεις αξιωματούχων προκύπτει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι – πλην Γερμανίας/Σόιμπλε – συμφωνούν πλέον ότι το θέμα πρέπει να κλείσει τους αμέσως προσεχείς μήνες. Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι πλέον απολύτως εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η λήψη αποφάσεων εντός του τρέχοντος έτους για ελάφρυνση χρέους, με ορόσημο το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.

Πρώτος και άμεσος στόχος είναι βέβαια η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και η άμεση εκταμίευση ολόκληρης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, που θα συζητηθούν σήμερα στις διαδοχικές συνεδριάσεις του EuroWorking Group και του Eurogroup.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, όλα τα προαπαιτούμενα έχουν έχουν υλοποιηθεί, με τελευταίο την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο ήταν η αιτία της – ματαιωθείσης τελικά – απεργιακής κινητοποίησης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Παράγοντες της Κομισιόν στις Βρυξέλλες εξέφραζαν την εκτίμηση ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να αποφασίσουν σ’ αυτή τη συνεδρίαση για την εκταμίευση. Αν δεν ληφθεί σήμερα απόφαση, το θέμα θα κλείσει σε τηλεδιάσκεψη προς τα τέλη της εβδομάδας.

Ευκολότερες οι επόμενες αξιολογήσεις

Αισιόδοξες προβλέψεις διατυπώνονται και για τις περαιτέρω εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι « το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρές, γι αυτό πήρε τόσο πολύ χρόνο η πρώτη αξιολόγηση. Όμως τώρα οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί. Οι επόμενες αξιολογήσεις θα εστιασθούν στον έλεγχο της εφαρμογής μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Θα είναι λοιπόν πολύ πιο εύκολη η ολοκλήρωση τους».

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να συνδυασθεί η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης με τη συζήτηση για τα μέτρα βραχυχρόνιας και μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό, το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και στο νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, που θα έλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.