Σαμαράς: Τα πολύ δύσκολα πέρασαν

Loading...


«Τα δύσκολα τα περάσαμε και αποφύγαμε το χειρότερα, το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης και ελπίδας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πρωτοχρονιάτιμο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό.

Στο μήνυμά του ανέφερε: «Δεν ζητάμε πια δανεικά, καταφέραμε αυτό που είναι αυτονόητο να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Κάναμε το πρώτο βήμα για να σταθούμε στα πόδια μας, βάλαμε τέλος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, το 2014 ανατέλει με προοτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης.  Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι απλοι αριθμοί είναι το θεμέλιο της ανεξαρτησίας μας και της ελίδας μας. Το μεγαλύτερο μέρος θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία στους πιο αδύνατους και στους πιο αδικημένους. Η ανάκαμψη θα αρχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας και αυξήσεις αποδοχών, ήδη μετά από τεσσερα χρόνια υπογράφηκε η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας. Η αντιστροφή του κλίματος άρχισε και η ανάκαμψη θα διαχυθεί παντού. Το 2014 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και θα γίνει φυσιολογική χώρα. Το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί βιώσιμο, χωρίς μνημόνια».

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, τονίζοντας: «Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, θα τηρήσουν και οι εταίροι μας τις δικές τους, θα βγουμε από το μνημόνιο, στο τέλος του 2014 θα βλέπουν όλοι το φως στην άκρη του τουνελ. Τα πολυ δύσκολα πέρασαν. Αποδείξαμε ότι χτυπάμε την διαφθορά παντού, όλο και περισσότεροι και επώνυμοι αντιμετωπίζουν την δικαιοσύνη. Το 2014 θα αρχίσει το μεγάλο κύμα μεταρρυθμίσεων. Θα αρχίσει η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την συμμετοχή νέων ανθρώπων στην πολιτική με αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς οικογενειοκρατία».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη: «Είχαμε μία θρασύδειλη επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη, κάποιοι προσπαθούν να πλήξουν την πατρίδα, δεν θα τα καταφέρουν. Μισούν την Ελλάδα όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την σταθερότητά μας. Η Ελλάδα άντεξε, η δημοκρατία άντεξε και αντέχει».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό και τον ευχαρίστησε: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, ήταν η αξιοθαύμαστη ωριμότητα του ελληνικού λαού που θα ανταμειφθεί. Υπήρξε πόνος τα τελευταία χρόνια και υπάρχει ακόμη, είναι κυρίως η ανεργία των νέων μας, έγιναν λάθη και αδικίες που θα αποκατασταθούν. Τώρα έχουμε το περιθώριο να τα διορθώσουμε. Αλίμονο αν αφήσουμε τη χώρα να διολισθήσει στην αστάθεια. Κάποιοι στενοχωριούνται για τα επιτεύγματα της Ελλάδας. Εμείς δεν ασχολούμαστε με το παρελθόν, ασχολούμαστε με το μέλλον. Το 2013 βάλαμε τέλος στην κατρακύλα, το 2014 θα είναι το πρώτο έτος της ανόρθωσης. Η Ελλάδα που χτίζουμε χρειάζεται στέρεες βάσεις για να προχωρήσει μακριά και να αντέξει. Νικάμε όταν στα δύσκολα είμαστε ενωμένοι, όχι διχασμένοι. Τώρα μετατρέπουμε την γκρίνια σε ελπίδα».

«Θερμές ευχές σε όλους και καλή χρονιά» κατέληξε ο πρωθυπουργός.