Παπούλιας: Έχουμε καθήκον να μην αφήσουμε ανοιχτούς δρόμους στο φασισμό

Loading...


Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι εξέφρασε ο Κάρολος Παπούλιας, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε αυτήν, ο κ. Παπούλιας αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο αποτροπιασμός για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι αυτονόητος για κάθε δημοκρατικό πολίτη και η οδύνη δεν γίνεται να εκφρασθεί με λέξεις».

Και συνεχίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Αυτό που, δυστυχώς, δεν είναι μέχρι τώρα αυτονόητο, είναι ότι για την αντιμετώπιση του μίσους κατά της δημοκρατίας δεν αρκεί η μετάθεση ευθυνών, απαιτείται ανάληψη ευθυνών -και άμεση».

«Η θεσμική εγρήγορση και η κοινωνική αφύπνιση είναι αναγκαίοι όροι, όσο και η πολιτική αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση ενός αποκρουστικού φαινομένου. Τα μέσα υφίστανται» παρατηρεί ο κ. Παπούλιας.

Και καταλήγει: «Η πατρίδα μας έχει ισχυρή δημοκρατική παράδοση και ένα φωτεινό παρελθόν αγώνων για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας. Έχουμε όλοι καθήκον να μην αφήσουμε ανοιχτούς δρόμους στο φασισμό -ούτε καν μια χαραμάδα».

Δένδιας: Η δολοφονία στο Κερατσίνι δείχνει τις προθέσεις του νεοναζιστικού μορφώματος

«Τα τελευταία θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα στον Μελιγαλά, η προσπάθεια απαξίωσης του Κοινοβουλίου χθες και η αποτρόπαια δολοφονία στο Κερατσίνι, από δράστη προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με παραδοχή του ιδίου, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τις προθέσεις του νεοναζιστικού μορφώματος» τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του για την αποτρόπαια δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτη στο Κερατσίνι.

Ο κ. Δένδιας δεσμεύθηκε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία δεν πρόκειται να μείνει απαθής στην τεράστια πρόκληση που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η δολοφονική ενέργεια στο Κερατσίνι, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα γεγονότα».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η κοινωνία δεν θα ανεχθεί πράξεις που υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε στη Χρυσή Αυγή, χωρίς όμως να την κατονομάσει και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίδειξη δύναμης του συγκεκριμένου κόμματος στον Μελιγαλά.

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για οργάνωση στρατιωτικού τύπου που είδαμε στο Μελιγαλά «πάνω στη λογική της βίας, της διάκρισης, της φασιστικής κοσμοθεωρίας και τελικά σε εποχές που η μαύρη αμφίεση και η ναζιστική και φασιστική βία άφησαν βαθιά και οδυνηρά αποτυπώματα στην ψυχή της ελληνικής κοινωνίας».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν «αν τα χαρακτηριστικά αυτού του μορφώματος ταυτίζονται με την αντίληψη μορφωμάτων του παρελθόντος στη Γερμανία και την Ιταλία».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία διεξάγει εκτεταμένες έρευνες και προανήγγειλε αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις εγκληματικές οργανώσεις και τις ένοπλες ομάδες. Οπως είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο πρόταση για «διεύρυνση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλες ομάδας».

Παράλληλα, κάλεσε τις πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά και τους απλούς πολίτες, «να συναποφασίσουμε οριστικά ότι ούτε η πολιτεία θα ανεχθεί ούτε η κοινωνία θα αποδεχθεί πράξεις και πρακτικές οι οποίες υπονομεύουν ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα και μεταφέρουν συμπεριφορές υποκόσμου στην πολιτική ζωή».

Ο υπουργός ζήτησε την άμεση και ευθεία αποκήρυξη κάθε είδους βιαιότητας και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα πράξεων.

«Να σταθούμε τελικά όλοι μαζί απέναντι στην ιστορία μας και να αναλογιστούμε αν τα χαρακτηριστικά πολιτικού μορφώματος σήμερα στην πατρίδα μας ταυτίζονται με την αντίληψη μορφωμάτων του παρελθόντος στηνΓερμανία και στην Ιταλία. Αν η στρατιωτικού τύπου δομή που είδαμε στον Μελιγαλά παραπέμπει στην λογική της βίας, της διάκρισης και της φασιστικής κοσμοθεωρίας και τελικά σε εποχές που η μαύρη αμφίεση και η ναζιστική και φασιστική βία άφησαν βαθιά και οδυνηρά αποτυπώματα στη ψυχή της ελληνικής κοινωνίας».

Ομόθυμη καταδίκη της δολοφονίας του 34χρονου από τον ακροδεξιό

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον δράστη που δήλωσε ότι ανήκει στη Χρυσή Αυγή και εξαπολύει επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής, ζητώντας να ληφθούν μέτρα.

Σύμφωνα με καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων αλλά και δηλώσεις του δημάρχου Κερατσινίου, ο δράστης, ένας 45χρονος ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί, είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Λίγο αργότερα και ο ίδιος ο δράστης ομολόγησε ότι ανήκει στη ΧΑ στην αστυνομία.

Ωστόσο, η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της διαψεύδει το γεγονός και λέει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά όσων «διαδίδουν τέτοια ψεύδη».

Σε δηλώσεις του έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Σταθμό Λαρίσης, όπου πραγματοποιεί έφοδο η Αστυνομία, ο βουλευτής Χρήστος Παππάς έκανε λόγο για προβοκάτσια εις βάρος του κόμματος τονίζοντας: «Δεν έχουμε να απολογηθούμε για κανέναν».

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης για τη δολοφονία του 34χρονου ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο οποίος με παρέμβαση του έκανε λόγο για «τραγικό συμβάν που πρέπει να καταδικαστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

«Η Χρυσή Αυγή πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: ως μία εγκληματική οργάνωση που στρέφεται κατά της ζωής ξένων αλλά και Ελλήνων πολιτών», τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του με αφορμή το φονικό στο Κερατσίνι.

Για «κορύφωση της εγκληματικής δράσης των ακροδεξιών ναζιστών» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το φονικό στο Κερατσίνι. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, καθώς και η απόλυτη καταδίκη τους, χωρίς επικινδύνους συμψηφισμούς».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ζητεί να απομονωθούν οι «θρασύδειλοι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής» και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εγκληματική και δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Αποθρασύνεται από την πολύμορφη στήριξη που της παρέχουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα μεγαλοσυμφέροντα, που τη γέννησαν και τη θρέφουν, για να επιτίθεται σε όσους παλεύουν, σηκώνουν κεφάλι, να επιτίθεται στο εργατικό-λαϊκό κίνημα» τονίζει σε ανακοίνωσή του.

«Ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τη δολοφονική δράση των ναζιστών. Τα σωματεία των εργαζομένων, οι μαζικοί φορείς σε πόλεις και ύπαιθρο, οι λαϊκές επιτροπές μπορούν να απομονώσουν τους θρασύδειλους δολοφόνους της Χ.Α. και να προστατεύσουν το λαό από το δηλητήριο και τη δράση τους. Να δυναμώσουν τη λαϊκή συμμαχία για να μπει τέρμα στη δράση των ναζί και του συστήματος που τους θρέφει» προσθέτει.tilegrafima.gr