Κόπηκαν στο μισό οι βουλευτικές συντάξεις

Loading...


Στα 2.000 ευρώ ο μέσος όρος της βουλευτικής σύνταξης. Ούτε λέξη από το Υπουργείο Οικονομικών για τις αποδοχές του Χρήστου Παπουτσή

Κοντά στα 2.000 ευρώ διαμορφώνεται η μέση βουλευτική σύνταξη σύμφωνα με τα στοιχεία που διεβίβασε σήμερα στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε τη Βουλή ότι η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις που καταβάλλονται σε βουλευτές και ευρωβουλευτές καθώς και στις οικογένειες όσων εξ αυτών έχουν αποβιώσει ανέρχεται στο ποσό των 1.492.704,99 ευρώ.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου σχετική με τις αποδοχές του Χρήστου Παπουτσή, μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Το υπουργείο Οικονομικών, στην έγγραφη απάντησή του, περιορίζεται στα συνολικά στοιχεία για τις συντάξεις των βουλευτών και ευρωβουλευτών χωρίς ουδεμία ονομαστική αναφορά στον κ. Παπουτσή. Όπως ειδικότερα αναφέρεται, οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι βουλευτές και ευρωβουλευτές είναι 475 και η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις τους ανέρχεται σε 1.037.148,79. Οι επιζώντες σύζυγοι είναι 233 και η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή συντάξεων ανέρχεται σε 386.706,75 ευρώ. Τα τέκνα είναι 42 και η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 68.849,45. Συνολικά, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται στους 750 και η μηνιαία δαπάνη σε 1.492.704,99 ευρώ. Πρόσφατα εξάλλου, η Βουλή, με επισπεύδον το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ψήφισε διάταξη με την οποία κόβονται οι διπλές συντάξεις των βουλευτών.

Στις επικρίσεις που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί για τις συντάξεις των βουλευτών, η Ένωση τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών έχει απαντήσει ότι η πλήρης βουλευτική σύνταξη με θητεία άνω των 17 ετών στη Βουλή ανέρχεται στα 1.950 ευρώ και ότι οι μειώσεις, από την αρχή της κρίσης, φθάνουν το 50,4%. Οι αριθμοί αυτοί φαίνεται να επιβεβαιώνονται αφού με μια απλή διαίρεση της δαπάνης με τον αριθμό των δικαιούχων θα διαπιστώσει ότι η μέση βουλευτική σύνταξη είναι λίγο κάτω από τα 2.000 ευρώ.

Ι.Δ