Μπαράζ συλλήψεων στελεχών της Χρυσής Αυγής – Τι λέει το πόρισμα που κρατάει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Loading...


Σεισμός στο πολιτικό σκηνικό της χώρας! 20 συνολικά οι συλλήψεις βουλευτών, στελεχών μαζί με 2 αστυνομικών-Διαφεύγει μέχρι ώρας της σύλληψης ο βουλευτής Χρήστος Παππάς

Συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης,ο γραμματέας της Τ.Ο. Νίκαιας της Χ.Α. Γιώργος Πατέλης καθώς και άλλα μέλη, μετά από σχετικά εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Συνελήφθηκαν και Παναγιώταρος και Λαγός

Και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος  συνελήφθη καθώς προσήλθε αυτοβούλως  στη ΓΑΔΑ γιατί όπως είπε οι αρχές δεν είχαν τη σωστή διεύθυνση του σπιτιού του.  Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΓΑΔΑ, έχει συλληφθεί και ο βουλευτής Γιάννης Λαγός.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκτός από τον γενικό γραμματέα και πρόεδρο της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, και τον βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη, η αστυνομία έχει προχωρήσει και σε άλλες συλλήψεις (τουλάχιστον δέκα), μέσα στις οποίες είναι και στελέχη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Κατά τις ίδιες πηγές, έχουν εκδοθεί εντάλματα για 32 στελέχη της Χρυσής Αυγής και έξι βουλευτές της, μεταξύ των οποίων οι Χρίστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Νίκος Μίχος και Ηλίας Παναγιώταρος.

Δε χάνουν τη βουλευτική ιδιότητα 

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Τη βουλευτική ιδιότητα χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Για το σενάριο της παραίτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που συντηρεί τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μιχαλολιάκος, ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι κάθε βουλευτής μπορεί οποτεδήποτε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα με γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής.Η πλήρωση των βουλευτικών εδρών που χηρεύουν γίνεται σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία.Τη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί τους εκτός και αν δηλώσουν γραπτώς ότι δεν επιθυμούν τη βουλευτική ιδιότητα.

Κεδίκογλου: «Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της»

«Η Δημοκρατία έχει θεσμούς προστασίας της. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μετά τις συλλήψεις των βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Σε ερώτηση για το αν η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απάντησε αρνητικά, τονίζοντας πως θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον εκλογικό νόμο.

Δηλώσεις Δένδια-Αθανασίου

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δενδιας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, για όλα τα τελευταία γεγονότα. «Το μόνο πράγμα, το οποίο έχω να σας πω, είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία, υπό τις εντολές της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, έκανε το καθήκον της για την προάσπιση της Δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και οι θεσμοί λειτουργούν. Η Δικαιοσύνη κινήθηκε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα. Και θέλω να πω, για ακόμα μία φορά, ότι για όλους που συνελήφθησαν, αν παραπεμφθούν σε δίκη θα υπάρξει Δίκαιη Δίκη. Το τονίζω ιδιαίτερα. Δίκαιη Δίκη», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις.

Για το θέμα της βουλευτικής ιδιότητας των συλληφθέντων βουλευτών ανέφερε ότι δεν έγινε επ’ αυτού συζήτηση με τον πρωθυπουργό ενώ μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών. «Δεν έγινε καμία τέτοια συζήτηση. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Το πόρισμα του αντεισαγγελέα 

Πόρισμα εννέα σελίδων, στο οποίο γίνεται αναδρομή στην πορεία της εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελείτο από μέλη της Χρυσής Αυγής, παρέδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτ. Κουτζαμάνη, ο ανεισαγγελέας του ΑΠ, Χαρ. Βουρλιώτης.

Τα τελευταία 26 χρόνια τοποθετείται η δράση της Χρυσής Αυγής ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ιστορικό της οργάνωσης, που καταγράφεται στο εννιασέλιδο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, η χρονική αφετηρία της δράσης της οργάνωσης τοποθετείται το 1987.

Σύμφωνα με το πόρισμα, διευθύνων της οργάνωσης φέρεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Επίσης, στο πόρισμα περιγράφεται ότι έχουν διαπραχθεί και άλλες αξιόποινες πράξεις -εκτός της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης- όπως είναι αυτές του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» και της δωροδοκίας.
Επιπλέον, στο πόρισμα «φωτογραφίζονται» και άλλα πρόσωπα, η συμμετοχή των οποίων θα διερευνηθεί κατά την ανακριτική διαδικασία.
Ως υπαρχηγός της οργάνωσης Χρυσής Αυγής φέρεται ο βουλευτής της ΧΑ Χρίστος Παππάς, σύμφωνα με το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη.

Τα ευρήματα της έρευνας στο σπίτι του  Ν. Μιχαλολιάκου

Ένα πιστόλι, ένα περίστροφο και μία κυνηγετική καραμπίνα είναι τα παράνομα όπλα, που βρέθηκαν στο σπίτι τού γγ της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου, στην Πεύκη.
Επίσης, στο σπίτι τού Ν. Μιχαλολιάκου βρέθηκαν πλήθος φυσιγγίων κυνηγετικών και πυροβόλων όπλων, 43.100 ευρώ και υπολογιστές και USB, που θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για διερεύνηση.