Αλ. Τσίπρας: Θα διώξουμε την τρόικα-θα αξιοποιήσουμε την εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία

Loading...


Αξιοποίηση της μη καλλιεργήσιμης εκκλησιαστικής ή μοναστηριακής γης» και άλλα παρεμφερή μέτρα, », δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.Για άλλη μία φορά υποψήφιος πρωθυπουργός μοίρασε απλώχερα υποσχέσεις!

«H αναθεώρηση του προϋπολογισμού δεν θα έρθει από την τρόικα σε 6 μήνες με νέα σκληρά μέτρα, αλλά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα, είπε και Πρόσθεσε σε ότι «οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος της πλήρους υποταγής, το μέσο για να αλλάξει χέρια η χώρα».
«Θα καταργήσουμε τα Μνημόνια και θα διαπραγματευτούμε βιώσιμη λύση για το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διεκδικούμε την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και άκουσα και τον κ. Στουρνάρα να το λέει. Καλώς ήρθατε κ. Στουρνάρα στον ρεαλισμό» καθώς επίσης και ότι «χωρίς εθνική βιομηχανία δεν μπορεί να νοηθεί εθνική οικονομία… προτείνουμε χαμηλό ενεργειακό κόστος και φορολογία στα κέρδη και όχι στην παραγωγή», είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει κρυφτούλι με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς και τις μαζικές απολύσεις.

Εντύπωση προκάλεσε η επίκληση της εμπειρίας της Κύπρου

«Η διενέργεια πλειστηριασμών ακόμα και με την πρόφαση ότι δεν αφορά το σύνολο των πολιτών αλλά μόνο τους μπαταχτσήδες θα υποτιμήσει τα ακίνητα και η αναπροσαρμογή των τιμών θα αναγκάσει τις τράπεζες να ξεπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια και θα σπεύσουν να βρουν κεφάλαια από την κατακόρυφη πτώση κεφαλαίων τους. Που θα βρείτε τα λεφτά για τις τράπεζες; Και τότε θα ξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Οι χρεοκοπημένες τράπεζες θα εξαγοραστούν φθηνά – σαν πουκάμισα αδειανά – από ξένα funds τα οποία σήμερα συνομιλούν με την τρόικα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι μαζί με αυτές θα εξαγοραστούν πακέτο τα ενέχυρα. Δεν θα αλλάξουν χέρια τα ακίνητα αλλά το σύνολο της εθνικής οικονομίας με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο. Αυτοί που θα τα πάρουν θα εκβιάζουν τις κυβερνήσεις και τον λαό».

«Θα σβήσει οριστικά η μεσαία τάξη», ισχυρίστηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Για εμάς οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις είναι κόκκινη γραμμή.
Η ανατίναξη της οικονομίας μετά την διάλυσή της. Σταματήστε κάθε σκέψη για πλειστηριασμούς. Έχουμε καταθέσει τροπολογία με δύο σκέλη για παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών και προστασία κόκκινων δανείων και σας καλούμε να την στηρίξετε» ενώ είπε ότι σε περιόδους κρίσης «οι τράπεζες πρέπει να εθνικοποιούνται. Οι διοικήσεις τους θα πρέπει να τις αποχαιρετήσουν πριν περάσουν οι τράπεζες σε χέρια ξένων λόμπι».

Επανέλαβε, πάνρτως, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται εύκολη επιστροφή στις καλές παλιές εποχές. Δεσμεύεται για να παλέψει για την ισοτιμία της χώρας μέσα στην ΕΕ. Δεν θα είμαστε μόνοι αλλά μαζί με προοδευτικές δυνάμεις και τις χώρες του Νότου. Θα καταργήσουμε τα Μνημόνια και θα διαπραγματευτούμε βιώσιμη λύση για το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

Σημείωσε ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επεξεργαστεί εθνικό σχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και την βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας που θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.

Εξήγησε ότι ο πρώτος πυλώνας αφορά την δημιουργία δίκαιου πρωτογενούς πλεονάσματος «όχι με μέτρα βίαιης προσαρμογής». Επίσης, αναφορικά με την κριτική που υφίσταται το τελευταίο διάστημα ως προς το «λεφτά υπάρχουν», είπε: «Υπάρχει άλλος τρόπος για αύξηση εσόδων απαιτεί όμως ρήξη με τα συμφέροντα που εσείς εκπροσωπείτε».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι θα φέρει «προστασία πρώτης κατοικίας με στόχο η τοκοχρεολυτική δόση να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος. Ανακούφιση από φορολογία και εξασφάλιση στέγασης, νερού θέρμανσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.α.», για να ξεκαθαρίσει ότι «καμία οικογένεια δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα είναι δέσμευση για εμάς. Έχουμε επεξεργαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο για παροχή 300 κιλοβατώρες το μήνα σε ευπαθείς οικογένειες με άνεργα μέλη και επεξεργαζόμαστε αντίστοιχη ρύθμιση για παροχή νερού. Θα εφαρμόσουμε σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους ανεξάρτητα από οφειλές προς ΟΑΕΕ. Θα κεφαλαιοποιήσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές ώστε να πληρώνουν μόνο μηνιαίες δόσεις».

Αναφορικά με τον τρίτο πυλώνα, σημείωσε ότι θα αφορά «την ανασυγκρότηση της παραγωγικής οικονομίας: ποιοτικός εναλλακτικός τουρισμός, εναλλακτική γεωργία και μορφές ενέργειας. Στήριξη μικρομεσαίων με δημόσια τράπεζα και δημιουργία συνεταιρισμών. Αξιοποίηση της μη καλλιεργήσιμης εκκλησιαστικής ή μοναστηριακής γης» και άλλα παρεμφερή μέτρα.Ετικέτες