«Φοβάμαι ότι αν επιστρέψω θα βρεθώ νεκρή στο κελί μου» δηλώνει η Α. Ηλία

Το πέμπτο ένταλμα για την έκδοση της Αντωνίας Ηλία στην Ελλάδα θα εξεταστεί σε ένα μήνα. Η κατηγορούμενη από τις ελληνικές αρχές για αδικήματα διαφθοράς, στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, είναι φυγόδικη από το 2005.

Η πρώην ανακρίτρια δηλώνει ότι φοβάται πως αν επιστρέψει, θα βρεθεί νεκρή στο κελί της.

Οι αγγλικές αρχές συνέλαβαν την πρώην ανακρίτρια, εκτελώντας ευρωπαϊκό ένταλμα, το Μάιο του 2005, στην πόλη Μπράιτον όπου εργαζόταν με άλλο όνομα ως μπέιμπι σίτερ και παραδίδοντας αγγλικών και γαλλικών.

Το πρωτόδικο δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση της Αντωνίας Ηλία στην Ελλάδα, αλλά έκανε έφεση, η οποία εκδικάζεται σε δύο στάδια.

Στο πρώτο συζητήθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε συνολικά ευρωπαϊκά εντάλματα για την έκδοσή της, με τον δικαστή να αποφαίνεται ότι τα αδικήματα δεν αποτελούν λόγο έκδοσης στο αγγλικό δίκαιο.

Το πέμπτο ένταλμα, το οποίο είναι πολύ σοβαρό, καθώς οι κατηγορίες σ’ αυτό είναι της δωροδοκίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι οποίες και στο αγγλικό δίκαιο στηρίζουν το αίτημα της έκδοσης.

Σε έναν μήνα η πρώην ανακρίτρια θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, αν θα εκδοθεί ή όχι στην Ελλάδα.

Το βασικό επιχείρημα στο οποίο θα επιμείνει η υπεράσπιση της Αντωνίας Ηλία στο Εφετείο που θα συζητήσει το πέμπτο ένταλμα για την έκδοσή της είναι ότι από τη στιγμή που αθωώθηκαν οι συγκατηγορούμενοι δικηγόροι για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, αθωώνεται εκ των πραγμάτων και η ίδια.

«Είχα πει από την αρχή ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσω στην έκδοσή μου στην Ελλάδα, γιατί τη θεωρώ παράνομη και εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Το πέμπτο ένταλμα είναι άνευ αντικειμένου, διότι τα αδικήματα για τα οποία η Ελλάδα ζητάει την έκδοσή μου δεν υφίστανται νομικά, λόγω της συναθώωσης των συγκατηγορουμένων μου δικηγόρων και υπάρχουν πλέον ταυτόσημες νομικές συνέπειες για μένα», δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής» η πρώην ανακρίτρια.

«Με περισσότερη πεποίθηση και περισσότερα στοιχεία.

Είχα πει τότε στο αγγλικό δικαστήριο ότι γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας – έχω καταθέσει στις αγγλικές αρχές το όνομά του – με είχε συναντήσει και με προειδοποίησε ότι υπάρχει σκευωρία σε βάρος μου, να μου «φορτώσουν» πολλές κατηγορίες, να με βάλουν φυλακή και εκεί θα χάσω τη ζωή μου από κάποιο… ανεξήγητο ατύχημα.

Το θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι μία μέρα θα με βρουν νεκρή στο κελί μου και ο ιατροδικαστής δεν θα μπορέσει να διαπιστώσει την αιτία του θανάτου μου», πρόσθεσε.