Υπερψηφίστηκε, χωρίς απώλειες, ο πρϋπολογισμός του 2016

Loading...


Χωρίς απώλειες για την μειωμένη κυβερνητική πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2016, σε μία ψηφοφορία όπου τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν όλοι οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αντίθετα, ο προϋπολογισμός απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με 145 βουλευτές να ψηφίζουν κατά.

Απόντες από την ονομαστική ψηφοφορία ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βαγιώνας, οι οποίοι δήλωσαν με επιστολές τους την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αν ήταν παρόντες. Οι επιστολικές ψήφοι δεν προσμετρήθηκαν στο αποτέλεσμα, καθώς οι βουλευτές δεν απουσίαζαν σε αποστολή της Βουλής.

Μιλώντας πριν την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε των δημοσιονομικών επιλογών της κυβέρνησης και κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να στήσει ένα «σκηνικό αποκάλυψης» τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για την προσφυγική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά υπενθύμισε σε όλα τα κόμματα τις εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε ειρωνικά τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει να περιμένει από μέρα σε μέρα την πτώση της κυβέρνησης. «Όσοι μας πολέμησαν έχασαν πανηγυρικά», είπε, προσθέτοντας δηκτικά προς τα έδρανα της ΝΔ: «Είναι πολλά τέσσερα χρόνια, θα κουραστείτε».

Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει μηδενική ύφεση για φέτος και μείωση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,7%, προβλέψεις σαφώς πιο αισιόδοξες σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μνημονίου για μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 2,3% και 1,3% αντίστοιχα.

Στο φορολογικό τμήμα, ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένους ή νέους φόρους ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν κατά περίπου 5,7 δισεκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, προβλέπεται να «σκαρφαλώσει» στο 187,8% του ΑΕΠ το 2016, ενώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις εκτιμώνται λίγο κάτω από 2 δισεκ. ευρώ, σαφώς μικρότερα από τις προβλέψεις της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.Ετικέτες