Τσίπρας – Παυλόπουλος συντονίζονται για το επόμενο βήμα

Loading...


Συνάντηση στο Μαξίμου με Σταύρο Θεοδωράκη και τηλεφωνική επικοινωνία με Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα

 Τσίπρας: Κινούμαστε στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής – Παυλόπουλος: Αταλάνευτη η παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη – Συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν «όνειρο» τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για παραίτησή του

Στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας αμέσως ματά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες με σκοπό να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου και όλα όσα έγιναν εκεί αλλά και στο Στρασβούργο.

Στον αρχικό διάλογο που είχαν ο πρωθυπουργός τόνισε πως κινούμαστε στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας αλλά και στη γραμμή που συμφωνήσαμε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε επίσημη πρόταση για πρόγραμμα στήριξης και αύριο θα καταθέσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας οι οποίες περιλαμβάνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με σκοπό την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού.

Από την άλλη, περιμένουμε σαφείς δεσμεύσεις για χρηματοδότηση και απομείωση χρέους για μια βιώσιμη λύση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως τα γεγονότα που ζούμε είναι βαρύνουσας σημασίας και είναι θετικό το ξεκαθάρισμα που έγινε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση ρήξη αλλά την επανέναρξη της προσπάθειας για αταλάντευτη παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Αναφέρθηκε επίσης στην τοποθέτηση του κ. Τουσκ λέγοντας πως η παρουσία της Ελλάδος στην Ευρωζώνη αφορά την Ευρώπη και μια έξοδός της θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μαξίμου με τον Σταύρο Θεοδωράκη για να τον ενημερώσει.

Θεοδωράκης: Λύση εντός ευρώ

Στη συνάντηση που είχε με τον Σταύρο Θεοδωράκη ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς είναι καθοριστική για να έχουν πλήρη γνώση για τις εξελίξεις και να μην γίνονται παρεξηγήσεις και να μην υπάρχουν ασάφειες. Τόνισε μάλιστα πως είναι έτοιμος να ενημερώσει και τον πρόεδρο της ΝΔ.

Υπογράμμισε πως όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης κινούνται στο πλαίσιο αυτών που συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και πως οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες.

Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πως η συνεννόηση είναι η συνεχής ενημέρωση είναι επιβεβλημένη για να δίνουμε και ένα μήνυμα εκτός συνόρων πως υπάρχει εθνική γραμμή, αλλά αυτό που προέχει είναι να βρεθεί λύση και μάλιστα λύση πάντα εντός ευρώ.

«Να έχει όμως και προοπτική» του απάντησε ο πρωθυπουργός για να απαντήσει ο κ. Θεοδωράκης «να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Τηλεφωνική επικοινωνία με Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά το βράδυ της Τετάρτης και με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά .

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λείπει εκτός Αθηνών, ενώ δεν αναμένεται συνάντηση δια ζώσης την Πέμπτη. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν φέρεται να κινείται στη γραμμή της ΝΔ, η οποία ζητά ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, θεωρώντας ότι δεν είναι απαραίτητη, δίνοντας έμφαση ωστόσο στο να υπάρχει επαρκής και συνεχής ενημέρωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί και ότι η πρόταση της Ελλάδας στην Ευρώπη κατατίθεται. Δεν αποκλείεται, αύριο, μετά την κατάθεση των ελληνικών προτάσεων, να υπάρξουν νέες συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς και παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή.

Η κυρία Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην αποχωρήσει από το Eurogroup αν δεν υπάρξει συμφωνία, ενώ του τόνισε ότι εκείνος ξέρει που θα υποχωρήσει και που θα επιμείνει, ζητώντας του οι προτάσεις να μην είναι προσχηματικές, αλλά πραγματικές. Επανέλαβε ότι δεν είναι επιθυμητή η ρήξη και επισήμανε να μην υπάρχει κρυφή ατζέντα.

Σενάρια παραίτησης και διαψεύσεις

Την ίδια στιγμή, μάλλον αδιάφορα και συνηθισμένοι από τα όσα «καταστροφολογικά» έχουν ακούσει να κυκλοφορούν και να γράφονται κατά καιρούς για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα, αντιμετωπίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τα τελευταία σενάρια περί παραίτησής του εάν και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Ετικέτες