Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου

Loading...


«Το Μνημόνιο καταργήθηκε από τα καταστροφικά του αποτελέσματα και από την ετυμηγορία του λαού» είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε Εξεταστική για το Μνημόνιο – Δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους – «Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού και θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους»

Τους κεντρικούς σταθμούς του νέου «μεταμνημονιακού οδικού χάρτη» της Ελλάδας, που θα σέβονται τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας -όχι όμως των πολιτικών λιτότητας- θα αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση, θα επιφέρουν νέο ήθος στον εγχώρια πολιτική και θα επιχειρούν να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή περιέγραψε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

Κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, την οποία ολοκλήρωσε εμφανώς συγκινημένος και καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές που τον στηρίζουν, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το Σώμα για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει βιώσιμη συμφωνία.

Ανέφερε πως ο ίδιος επιδιώκει «πολιτική» και όχι «λογιστική» λύση στο ζήτημα του χρέους, εξηγώντας πως «αν συμφωνήσουμε ότι η πολιτική λιτότητας είναι καταστροφική, τότε η τεχνική λύση θα βρεθεί με διαπραγμάτευση και συναινέσεις»

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση καλείται να περάσει μέσα από τις «συμπληγάδες πέτρες» μιας «σκληρής και δύσκολης» διαπραγμάτευσης στο εξωτερικό και παράλληλα να συγκρουστεί με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στο εσωτερικό, που «βύθισαν τη χώρα στην κρίση και την διεθνή απαξίωση».

Δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα όλες τις προεκλογικές εξαγγελίας σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε παράταση του Μνημονίου.

Αφιερώνοντας τις πρώτες σελίδες της ομιλίας του, προκειμένου να στείλει σαφή μηνύματα προς το εξωτερικό είπε: «Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις τι είναι αυτό που δεν διαπραγματευόμαστε: δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Τη λαϊκή εντολή των εκλογών 25ης Ιανουαρίου. Ο λαός έδωσε ισχυρή και καθαρή εντολή για άμεσο τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας. Το περιβόητο μνημόνιο καταργήθηκε από τα καταστροφικά του αποτελέσματα και κυρίως από την ετυμηγορία του λαού. Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και παράταση του λάθους και της καταστροφής».

Εξήγησε ότι η νέα κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο που τις επόμενες θα αποτυπωθεί με νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, «που θα σέβεται τους κανόνες της ΕΕ αλλά δεν θα καταδικάζει τη χώρα σε λιτότητα. Διαβεβαιώνω πως επιδιώκουμε σταθερά και αταλάντευτα την βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε».

Επανέλαβε πως η Ελλάδα επιθυμεί να ξεπληρώσει το χρέος, ωστόσο πρόσθεσε πως «η σημερινή εικόνα του χρέους δεν επιτρέπει την αποπληρωμή του. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν».

Υποστήριξε ότι η λύση για το χρέος δεν αποτελεί ζήτημα «λογιστικής πρακτικής» αλλά «πολιτικών αποφάσεων» δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι επιθυμεί πολιτική λύση. «Αν συμφωνήσουμε ότι η λιτότητα είναι καταστροφική τότε η τεχνική λύση θα βρεθεί με διαπραγματεύσεις και συναινέσεις. Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε την ισορροπία στην ΕΕ -απεναντίας, να την αποκαταστήσουμε θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας ο σεβασμός του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, τονίζοντας ωστόσο ότι « η λιτότητα δεν αποτελεί θεσμική υποχρέωση της χώρας. Αλληλεγγύη και ισότιμη συμμετοχή γράφουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες, δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα».

Πιο αναλυτικά, με την έναρξη της ομιλίας του παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς στόχους της κυβέρνησης, που είναι:

– ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας με αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ

– αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και αποκατάσταση αξιοπρέπειας λαού

– κοινωνική δικαιοσύνη

– πολιτισμική αναγέννηση της πατρίδας

«Συμπληγάδες πέτρες η διαπραγμάτευση»

«Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης. Εχω συναίσθηση ότι το όραμα αυτοδύναμης κοινωνικά δίκαιης και κοινωνικά υπερήφανης πατρίδας περνά μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης» είπε, για να προσθέσει ότι «περνά και μέσα από την αποφασιστικότητα μας να συγκρουστούμε παθογένειες στο εσωτερικό της χώρας. Να συγκρουστούμε με το καθέτως πολικής και οικονομικής εξουσίας που βύθισε την χώρα μας στην κρίση και τη διεθνή απαξίωση.

Η πορεία ανασυγκρότησης θα είναι μακρόχρονη. Στηριγμένη στις δυνάμεις του λαού θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα. Με διαρκή την εμπιστοσύνη του λαού θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα αυτοδύναμη οικονομικά κυρίαρχη ισότιμο εταίρο στην ΕΕ. Με μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα αξιοποιήσουμε την αστείρευτη γεωπολιτική δυναμική της χώρας».

«Δεν έχουμε δεσμεύσεις»

Υποστήριξε πως «όλα αυτά θα τα πετύχουμε γιατί έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο και στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις. Μόνο μια να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του λαού μας», ενώ δεσμεύτηκε πως «η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις». Ετικέτες