Στις 11 Απριλίου η έκδοση του ελληνικού ομολόγου

Loading...


Συνάντηση περίπου μισής ώρας είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του ως προς το συζήτησαν σχετικά με την έκδοση ομολόγου.

Παρόλο που και ερωτήθηκε εάν θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η έκδοση 3ετούς ή 5ετους ύψους δύο έως τρία δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει και τόνισε ως σημαντικότερο όλων το γεγονός ότι οι επενδυτές αγκαλιάζουν με μεγάλη εμπιστοσύνη πια την  ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε απλά σελίδα, άλλαξε βιβλίο», είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να σηματοδοτήσει τη στροφή που παρατηρείται διεθνώς ως προς τη χώρα μας.

Επίσης, μίλησε με πολύ καλά λόγια για το κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στο γεύμα που τους παρέθεσε την Τρίτη.

FT: Στις 11 Απριλίου η έκδοση του ελληνικού ομολόγου

Στο μεταξύ, η 11η Απριλίου φημολογείται ως η ημέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με την έκδοση του πρώτου ομολόγου της, μετά από τέσσερα χρόνια, όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Κρις Άνταμς, δημοσιογράφος των Financial Times.

Σύμφωνα με το Newmoney.gr, ο Άνταμς διευκρινίζει ότι  η έκδοση θα είναι 5ετής, ύψους 2-3 δισ. ευρώ και θα γίνει πριν από το Πάσχα, με πιθανούς διοργανωτές τις Morgan Stanley και Citi.

Υπενθυμίζεται  ότι και το Reuters ανέφερε σε τηλεγράφημά του την Πέμπτη ότι ήδη έχουν επιλεγεί οι ξένες τράπεζες που θα διοργανώσουν την έκδοση, η οποία θα είναι 5ετής και ύψους 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, συνεχίζουν να μειώνονται τα spread των ελληνικών ομολόγων, φτάνοντας στις 453 μονάδες.

Πόλεμος ξένων οίκων για το ελληνικό ομόλογο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο είναι καθόλα έτοιμο, από την πλευρά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους υπάρχει διαρροή πως ο μηχανισμός είναι «stand buy» και ήδη τηλεγράφημα του Reuters έχει αναφερθεί στους αναδόχους της έκδοσης.

Εν τω μεταξύ, πολύ σύντομα, ενδεχομένως και την Παρασκευή να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τo χρονοδιάγραμμα έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Moodys να ανακοινώσει την αναβάθμιση της χώρας.

Ανασταλτικό παράγοντα, που ωστόσο μπορεί να επιταχύνει την απόφαση υπό την έννοια πως θα ανασκευαστούν οι εντυπώσεις, αποτελεί η πολιτική εμπλοκή με την υπόθεση Μπαλτάκου, ενώ η Nomura έσπευσε να ρίξει τους τόνους σημειώνοντας πως μένει να φανεί ο βαθμός στον οποίο τα όσα εκτυλίσσονται από χθες σε πολιτικό επίπεδο θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, άλλα παράλληλα υποβιβάζει τη βαρύτητα του θέματος. Με τη σημείωση πως η Nomura δεν μιλά πολιτικά, αλλά απευθύνεται στους επαγγελματίες των αγορών.

Την ίδια στιγμή με αφορμή τηλεγράφημα του Reuters «βγήκαν τα μαχαίρια» μεταξύ των διεθνών οίκων (κάτι το οποίο βεβαίως συνηθίζεται) με τη Morgan Stanley να «χτυπά κάτω από την μέση» εκτιμώντας επιτόκιο για πενταετή εκδοσή στο 5,3%, όταν νωρίτερα οι Financial Times μετέφεραν απόψεις επαγγελματιών του χώρου που προσδιόριζαν την απόδοση (επιτόκιο) κατά πολύ χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 4,5%. Ετικέτες