Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης

Loading...


Με 181 ψήφους υπέρ, εκλέχθηκε από την ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Βούτσης, στη θέση του προέδρου του σώματος.

Τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 113, ενώ 3 βρέθηκαν άκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι η προκάτοχός του, Ζωή Κωσταντοπούλου είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων, 236.

Ο κ. Βούτσης στην ομιλία του αμέσως μετά, ευχαρίστησε τους βουλευτές και ζήτησε να τηρηθεί η κοινοβουλευτική αλληλεγγύη και στις ψηφοφορίες για τους αντιπροέδρους.

Τόνισε ότι η ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και τα αντίρροπα μέτρα για την ανακούφιση των φτωχότερων στρωμάτων καθορίζουν το πλαίσιο διακυβέρνησης. Χωρίς τυπολατρίες αλλά και κατά το δυνατόν αποφυγής εκτάκτων καταστάσεων θα κινηθεί το κοινοβούλιο, υπογράμμισε.

Αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία για τους αντιπροέδρους με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδίδει ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τη βούλησή του να στηρίξει όλους τους υποψηφίους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το προεδρείο, πλην του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής.

Αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής

Όπως την προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα, δεν θα εκλεγεί ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής απαιτούνται 75 ψήφοι και κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές παραδόσεις ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν τις συγκέντρωσε, με αποτέλεσμα το κόμμα αυτό να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο.

Η ψηφοφορία στον ΣΥΡΙΖΑ

Με ψηφοφορία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν οι τρεις αντιπρόεδροι που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων, η οποία και πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι: Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος.

Η κατάταξη στη σειρά των αντιπροέδρων θα είναι επιλογή του κ. Τσίπρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ακόμα πέντε υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων: Χαρά Καφαντάρη, Εύη Καρακώστα, Νίκος Συρμαλένιος, Δημήτρης Γάκης, Μουσταφά Μουσταφά.Ετικέτες