Εκλογές 2014: Νικητές και ηττημένοι στις κάλπες

Loading...


Πολλούς νικητές και λίγους χαμένους έβγαλαν οι τριπλές κάλπες της Κυριακής.

Στις ευρωεκλογές, όλα τα κόμματα είχαν από κάτι για να πανηγυρίσουν ή -τουλάχιστον- να δηλώσουν ικανοποιημένα, πλην της ΔΗΜΑΡ που βυθίστηκε και των ΑΝΕΛ που κατέγραψαν σημαντική πτώση.

Ξεκάθαρος νικητής αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατήγαγε «ιστορική νίκη», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έσπευσε στη δήλωση του να ζητήσει προσφυγή στις κάλπες.

Η διαφορά με τη ΝΔ είναι στις 3,57 μονάδες και σε συνδυασμό με το ποσοστό της Ελιάς που κατέγραψε καλές επιδόσεις, οδήγησαν τον Α. Σαμαρά να κάνει λόγο για «αποτροπή του εφιάλτη» και να σηματοδοτήσει τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου.

Νικήτρια δηλώσει και η Χρυσή Αυγή, η οποία βρέθηκε στην τρίτη θέση με σχεδόν διψήφιο ποσοστό.

Ικανοποίηση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η Ελιά κατάφερε να διαψεύσει το χαμηλό ποσοστό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και να διατηρήσει δυνάμεις.

Χαρά και στο Ποτάμι, το οποίο δεν πέρασε τον υψηλό πήχη που είχε θέσει (3η θέση), ωστόσο συγκέντρωσε αξιοσημείωτο ποσοστό για ένα κόμμα 3 μηνών.

Το ΚΚΕ άντεξε στην πόλωση και αύξησε ελαφρώς το ποσοστό του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Οι ΑΝΕΛ συγκαταλέγονται στους ηττημένους της βραδιάς καθώς -σε ποσοστά- έχασαν κάτι παραπάνω από τις μισές τους δυνάμεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012.

Ο μεγάλος χαμένος ήταν αναμφίβολα η ΔΗΜΑΡ, τα ποσοστά της οποίας «εξατμίστηκαν». Με το 1,23% δεν εκλέγει ασφαλώς κανέναν ευρωβουλευτή, βλέποντας παράλληλα την πλάτη κομμάτων, όπως ο ΛΑΟΣ και το νεοσύστατο κόμμα του Γ. Χατζημαρκάκη.