Αντίθεση Τσίπρα για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη Σύνοδο της Ρίγας

Loading...


Τη διαφωνία του με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας , ενώ παράλληλα ζήτησε να συμπεριληφθεί η Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου για την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.

Όπως ανέφερε ο κ Τσίπρας στην ομιλία του, η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές διπλωματικές πρωτοβουλίες στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ καθώς και το ρόλο του ΟΑΣΕ στην περιοχή.
«Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτής της σύγκρουσης είναι μέσω ειρηνικών τρόπων και διαδικασιών. Αντιθέτως, καμιά λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα από ένα φαύλο κύκλο κυρώσεων, στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορείας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως έχει σημασία να διευκρινιστεί ότι οι σημερινές αποφάσεις «δεν στρέφονται εναντίον οιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά εξασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κίνητρα για τη συνεργασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θα πρέπει να μην ξεχνάμε την ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας που θα εξασφαλίζει τα μεσο-μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου, όσο απαιτητική και αν αποδειχθεί η πρόκληση αυτή».Ετικέτες