Ποιά είναι τα είδη της αγάπης κατά τους Αγίους Πατέρες;

Loading...


Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και άλλοι πατέρες, διαιρούν την αγάπη σε πέντε είδη. Αυτά είναι:

1) Η πνευματική, δηλαδή η αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον, η οποία είναι η ανώτερη από όλες και η μοναδική για την σωτηρία της ψυχής.

2) Η φυσική αγάπη, δηλαδή η αγάπη των γονέων προς τα παιδιά τους και των παιδιών προς τους γονείς, η οποία μπορεί να οδηγεί στη σωτηρία όταν είναι κατά Θεόν.

3) Η αγάπη που προέρχεται από υπερηφάνεια και κενοδοξία, όταν κάποιος αγαπά αυτούς που τον επαινούν και τον εγκωμιάζουν.

4) Η αγάπη που προέρχεται από συμφέρον, όταν κάποιος αγαπά τον πλησίον του, είτε για χρήματα, είτε για δώρα, είτε από εκδούλευση, ή από άλλη οποιαδήποτε ανθρώπινη αιτία.

5) Η σαρκική αγάπη, όταν κάποιος αγαπά τους ανθρώπους ή τις γυναίκες χάριν σωματικής απολαύσεως και αμαρτίας με τη μέθη η οποία οδηγεί στην ακολασία.

Οι τρεις τελευταίες αγάπες, είναι εμπαθείς και οδηγούν στην αιώνια τιμωρία, εάν δεν μετανοήσει και δεν τις εγκαταλείψει ο χριστιανός.

Γέρων Κλεόπας Ηλίε
*Από το «Γεροντικό Ρουμάνων Πατέρων» – Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη». – See more at: http://perivolipanagias.blogspot.gr/2015/05/blog-post_448.html#sthash.jJa9lzlv.dpufΕτικέτες