Τα Εγκώμια στο Μνήμα της Θεοτόκου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου (παλιό ημερολόγιο) στο Μνήμα της Θεοτόκου στη Γεθσημανή η ακολουθία των Εγκωμίων με την παρουσία πλήθους κόσμου και Ελλήνων που ταξίδεψαν στους Αγίους Τόπους.

Η ανακοίνωση της Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναφέρει:

Την Κυριακήν, 14ην / 27ην Αυγούστου 2017, εψάλη η ακολουθία των Εγκωμίων της Θεοτόκου εις το Ιερόν Προσκύνημα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εν Γεθσημανή, εν ω και το Θεομητορικόν Μνήμα. Η ακολουθία αύτη περιέχεται εις την τυπικήν διάταξιν της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, ακολουθείται δε κατά τους τελευταίους χρόνους και υπό τινων άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Αύτη περιλαμβάνει ύμνους εις την Θεοτόκον, κυρίως διά την Κοίμησιν και την εις ουρανούς μετάστασιν αυτής ψυχή και σώματι υπό του μονογενούς Υιού αυτής Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και την εκ δεξιών Αυτού παράστασιν αυτής, εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένης και πεποικιλμένης, προσαγούσης ικεσίας υπέρ ημών, προφθανούσης εν ανάγκαις, θλίψεσι και περιστάσεσι.

Διά την ακολουθίαν ταύτην εξήλθεν η Αγιοταφιτική συνοδεία από του Πατριαρχείου υπό τον ηγούμενον αυτής Μακαριώτατον Πατέρα ημών και Πατριάρχην Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλον και διέβη την οδόν του Μαρτυρίου, διερχομένη προ των Ιερών Μονών του Αγίου Χαραλάμπους, Πραιτωρίου, Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου.

Η ακολουθία ήρχισε μετά την επίσημον υποδοχήν εις την αυλήν του Ιερού Προσκυνήματος και την είσοδον εν αυτώ και εψάλη εις το μέσον του Ιερού Ναού, εις τον οποίον εκ του χώρου της Πλατυτέρας μετηνέχθη ο Επιτάφιος της Θεοτόκου, εις τρεις Στάσεις:

Α΄ «Η Αγνή εν τάφω κατετέθης βαβαί…»

Β΄ «Άξιόν εστιν μακαρίζειν σε την Θεοτόκον…»

Γ’ «Αι γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή σου προσάγουσι Παρθένε»,

προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και συνιερουργούντων Αυτώ Αρχιερέων του Πατριαρχείου και των παρεπιδημούντων εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών κ. Θεολόγου, κηρύξαντος τον θείον λόγον ελληνιστί, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ερυθρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κυρίλλου, ψάλλοντος του Πρωτοψάλτου του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως Αρχιμανδρίτου π. Αριστοβούλου ελληνιστί, αραβιστί, ρωσιστί και ρουμανιστί, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Χρήστου Σοφιανοπούλου και μετέχοντος πυκνού ευλαβούς Ορθοδόξου λαού εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ρουμανίας, Ισραήλ και Κύπρου ψαλλόντων και παρακολουθούντων εν κατανύξει, και ευλαβεία πολλή.

Διαβάστε εδώ:  Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Η κάθοδος της Εικόνας της Θεοτόκου στο Θεομητορικό μνήμα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Άμα τη λήξει των τριών Στάσεων εψάλησαν τα Ευλογητάρια, οι Αίνοι, η Δοξολογία και εγένετο η άνοδος του Επιταφίου μετά της εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου επ’ αυτού έως της θύρας του Ναού, ένθα ανεπέμφθη Δέησις υπό του Μακαριωτάτου.

Μετά τούτο ετοποθετήθη ο Επιτάφιος εις τον χώρον της Πλατυτέρας διά συνέχισιν της προσκυνήσεως υπό των πιστών.

Μετά την ακολουθίαν ο ηγούμενος Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αβήλων κ. Δωρόθεος παρέθεσεν εις το ηγουμενείον κέρασμα ψυχρού ύδατος, οπωρών και γλυκισμάτων προς αναψυχήν.