ΡΑΜΑΛΑ: Με έντονη ανησυχία και βαθιά αγανάκτηση παρακολουθεί η χριστιανική κοινότητα στους Αγίους Τόπους την κορύφωση της βίας κατά των Παλαιστινίων Χριστιανών στο χωριό Ταϊμπέχ, ανατολικά της Ραμάλα.
Επιμέλεια– ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η επίθεση από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους κατά του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του παρακείμενου νεκροταφείου έφερε για άλλη μία φορά στο φως τις συστηματικές επιθέσεις εις βάρος των Χριστιανών της Δυτικής Όχθης.
Η κοινή ανακοίνωση των Αρχηγών των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ μιλά ξεκάθαρα για στοχευμένη βία κατά της τελευταίας εξ ολοκλήρου χριστιανικής πόλης στη Δυτική Όχθη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αἱ ἐπιθέσεις ὑπό τῶν χειρῶν τῶν ἐποίκων… ἀποτελοῦν μέρος τῶν συστηματικῶν ἐπιθέσεων ἐναντίον τῶν Χριστιανῶν… εἰς ὅλην τήν περιοχήν». Η διαμαρτυρία δεν είναι μεμονωμένη. Έρχεται ως συνέχεια σειράς περιστατικών, στα οποία περιλαμβάνονται εμπρησμοί, βεβηλώσεις και εκφοβισμοί.
Η απάντηση της Εκκλησίας ήταν άμεση. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ επισκέφθηκε την πόλη στις 14 Ιουλίου, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Συμβουλίου των Πατριαρχών, τοπικούς ιερείς και τον πρέσβη της Ιορδανίας. Από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο Μακαριώτατος μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης και ζήτησε διεθνή παρέμβαση για την προστασία των Παλαιστινίων Χριστιανών.
Στην ομιλία του, εκ μέρους του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, καταδικάστηκαν ρητά οι ενέργειες των εποίκων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσβολή της ιερότητας των χριστιανικών ιερών, αλλά και στην προσπάθεια εξάλειψης της χριστιανικής παρουσίας από την περιοχή. Η Ιορδανία έχει εδώ και χρόνια ειδικό ρόλο στη διατήρηση της θρησκευτικής κληρονομιάς στους Αγίους Τόπους, ως εγγυήτρια δύναμη της Ιερουσαλήμ, κάτι που επαναβεβαιώθηκε και μέσω της παρουσίας του Ιορδανού πρέσβη.
Όπως σημειώνεται και από τον Δήμαρχο Ταϊμπέχ, Σουλεϊμάν Χούρι, «η στήριξη αυτή ενισχύει το ηθικό των κατοίκων και στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας τους δεν είναι μόνος».
Την ίδια στιγμή, η Εκκλησία δεν περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις. Το Συμβούλιο των Εκκλησιών ζητά ευθέως την απόδοση ευθυνών στις ισραηλινές αρχές, οι οποίες κατηγορούνται για αδράνεια, αφού δεν απάντησαν στις κλήσεις για βοήθεια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Παράλληλα, τονίζεται πως οι δράστες λειτουργούν με πλήρη ατιμωρησία, καθώς συχνά προστατεύονται ή και υποβοηθούνται από το καθεστώς της ισραηλινής κατοχής.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας, «τέτοιες επιθέσεις υπονομεύουν την πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική ταυτότητα της Παλαιστίνης και ενισχύουν την αποσταθεροποίηση».
Η περιοχή Ταϊμπέχ, γνωστή από τον 5ο αιώνα, αποτελεί πολιτισμικό και πνευματικό οχυρό των Χριστιανών. Οι αγρότες της περιοχής διαβιούν κυρίως από τους ελαιώνες τους, οι οποίοι όμως έχουν καταστραφεί συστηματικά το τελευταίο εξάμηνο από κοπάδια εποίκων, όπως αναφέρεται. Παράλληλα, σε πολλές οικίες τοποθετήθηκαν απειλητικά μηνύματα όπως: «Εδώ δεν υπάρχει μέλλον για εσάς».
Η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί, αλλά η φωνή των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ έρχεται να υπενθυμίσει ότι η παρουσία των Χριστιανών στη Γη της Βίβλου δεν μπορεί να διαγραφεί με βία. Η Εκκλησία επιμένει σε λύσεις ειρηνικής συνύπαρξης, καλεί δε όλους τους πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες ανά τον κόσμο να κινητοποιηθούν άμεσα.
Αξιοσημείωτη είναι και η ανακοίνωση της UNESCO, η οποία με διακριτική αλλά σταθερή στάση έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.
Το μήνυμα της Εκκλησίας είναι σαφές: «Ἡ ἀλήθεια καί ἡ δικαιοσύνη τελικῶς θά ἐπικρατήσουν». Μέχρι τότε, η Ταϊμπέχ θα συνεχίσει να προσεύχεται – και να αντιστέκεται.
Για περισσότερα δεδομένα και χάρτη των επιθέσεων μπορείτε να ανατρέξετε και στον ΟΗΕ για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ανακοίνωση των Αρχηγών των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ:
“Ημείς, το Συμβούλιον των Πατριαρχών και Αρχηγών των Εκκλησιών των Ιεροσολύμων, ευρισκόμεθα σήμερον εις Τάϋμπε, διά να εκφράσωμεν την αλληλεγγύην ημών προς την τοπικήν κοινότητα, εν μέσω μιάς αυξανομένης τάσεως συστηματικών και στοχευμένων επιθέσεων εναντίον αυτής και εναντίον της παρουσίας των Χριστιανών. Αιτούμεν τας προσευχάς υμών, την προσοχήν υμών και την δράσιν της παγκοσμίου κοινότητος, ιδία δε των Χριστιανών εις όλον τον κόσμον.
Την Δευτέραν, 7ην Ιουλίου 2025, ακραία φανατικά στοιχεία, προερχόμενα εκ πλησιοχώρων εποικισμών προεκάλεσαν σκοπίμως πυρκαϊάν εις το Νεκροταφείον της πόλεως και εις τον Ναόν του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος χρονολογείται από τον 5ον αιώνα. Η πόλις Τάϋμπε είναι η τελευταία εξ ολοκλήρου Χριστιανική πόλις εν τη Δυτική Όχθη. Αι ενέργειαι αύται αποτελούν άμεσον και σκόπιμον απειλήν, ου μόνον διά την τοπικήν Κοινότητα, αλλά και διά την ιστορικήν και θρησκευτικήν κληρονομίαν των προγόνων ημών και των ιερών τόπων ημών. Έναντι τοιούτων απειλών, η κραταιοτέρα πράξις γενναιότητος είναι το εμμένειν τινά αποκαλείν τούτον τον τόπον ως την εστίαν αυτού. Ιστάμεθα παρά τώ πλευρώ υμών, σας υποστηρίζομεν εν τώ αγώνι – τη αντιστάσει υμών, ευλογούμεν υμάς και ευχόμεθα δι’ υμάς.
Εκφράζομεν την βαθείαν ευγνωμοσύνην ημών προς τους κατοίκους και τους πυροσβέστας, τους εργασθέντας διά την πυρόσβεσιν ταύτην, πρό της ολοσχερούς καταστροφής των ιερών τούτων τόπων, και συμπροσευχόμεθα μετά των εντοπίων ιερέων Ορθοδόξων, Λατίνοις και Ελληνορύθμων, προκειμένου να απευθύνωμεν έκκλησιν διά την στήριξιν έναντι των επανειλημμένων, συστηματικών επιθέσεων υπό των ακραίων φανατικών στοιχείων, αι οποίαι γίνονται ολοέν και συχνότεραι.
Τους τελευταίους μήνας, τα ακραία – ριζοσπαστικά στοιχεία άφησαν τα κοπάδια τους προς βόσκησιν εντός των κτημάτων των Χριστιανών εν τη ανατολική πλευρά της πόλεως του Τάϋμπε, η οποία αποτελεί γεωργικήν περιοχήν, καθιστώντα αυτήν απροσπέλαστον η το χειρότερον, προκαλούντα ζημίας εις τους ελαιώνας αυτής, εκ των οποίων βιοπορίζονται οικογένειαι. Τον προηγούμενον μήνα, πολλαί οικίαι εδέχθησαν επίθεσιν εκ των ριζοσπαστών, οι οποίοι ήναψαν πυράς και ανήρτησαν πινακίδας αι οποίαι έγραφον ότι «εδώ δεν υπάρχει μέλλον δι’ υμάς».
Η Εκκλησία έχει διατηρήσει σταθεράν την παρουσίαν αυτής εις την περιοχήν ταύτην επί σχεδόν 2.000 έτη. Απορρίπτομεν ρητώς και κατηγορηματικώς το μήνυμα αυτό του αποκλεισμού και επιβεβαιώνομεν τη δέσμευσιν ημών προς την Αγίαν Γήν ως τόπον ποικίλων θρησκειών, αι οποίαι συνυπάρχουν με ειρήνην, αξιοπρέπειαν και ασφάλειαν.
Το Συμβούλιον των Αρχηγών των Εκκλησιών αιτείται να αποδοθούν ευθύναι εις τα ταραχοποιά στοιχεία, αλλά και εις τας Ισραηλινάς Αρχάς, αι οποίαι διευκολύνουν και επιτρέπουν την παρουσίαν αυτών εις την πόλιν του Τάϋμπε. Καίτοι εις καιρούς πολέμου, οι ιεροί τόποι πρέπει να προστατεύωνται. Ποιούμεν έκκλησιν δι’ άμεσον και διαφανή διερεύνησιν των αιτίων διά τα οποία η Ισραηλινή Αστυνομία δεν ανταπεκρίθη εις τας επειγούσας κλήσεις της τοπικής κοινότητος και του λόγου διά τον οποίον αι αποτρόπαιοι αύται ενέργειαι συνεχίζονται άνευ τιμωρίας.
Αι επιθέσεις υπό των χειρών των εποίκων εναντίον της ειρηνικής Κοινότητος ημών εν Τάϋμπε ου μην αλλά και αλλαχού εις την Δυτικήν Όχθην πρέπει να παύσουν. Αύται αποτελούν μέρος των συστηματικών επιθέσεων εναντίον των Χριστιανών, αι οποίαι εκτυλίσσονται εις όλην την περιοχήν.
Επί πλέον ζητούμεν από τους διπλωμάτας, τους πολιτικούς και τους εκκλησιαστικούς αρχηγούς παγκοσμίως, όπως μεριμνήσουν ώστε η παρουσία της Χριστιανικής κοινότητος εις την Τάϋμπε να διασφαλισθή, και οι κάτοικοι να δύνωνται να ζούν ειρηνικώς και εν ελευθέρα λατρεία τώ Θεώ, καλλιεργούντες την γην ακινδύνως και ζώντες εν ειρήνη, σπανίω αγαθώ εις τους νύν καιρούς.
Ενώνομεν τας φωνάς ημών μετά του τοπικού κλήρου εις την πόλιν του Τάϋμπε και επαναλαμβάνομεν λόγους ελπίδος κατά της επιμόνου απειλής του ότι «η αλήθεια και η δικαιοσύνη τελικώς θα επικρατήσουν». Αναμιμνησκόμεθα και τους λόγους του προφήτου Αμώς, ως προσευχήν εις τοιαύτας δυσκόλους ώρας: «καί κυλισθήσεται ως ύδωρ κρίμα και δικαιοσύνη ως χειμάρρους άβατος», (Αμώς 5:24)”.
Οι Αρχηγοί των Χριστιανικών Εκκλησιών των Ιεροσολύμων