Παρουσίαση βιβλίου για την Μ. Αικατερίνη της Ρωσίας

Loading...


Παραθέτουμε απόσπασμα του Προλόγου του π. Βασιλείου Βολουδάκη στο νεοεκδοθέν παλαιό βιβλίο της Αυτοκρατόρρισας Μ. Αικατερίνης της Ρωσίας «ΕΙΣΗΓΗΣΙΣ», το οποίο μετέφρασε το 1770 ο Διδάσκαλος του Γένους μας Ευγένιος Βούλγαρις και το μνημονεύει επαινετικά ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης:

« Οδηγηθηκαμε στην εκδοση της «Εισηγησεως» της Μ. Αικατε-ρινης  της Ρωσιας διαπιστωνοντας την απιστευτη επικαιροτητα του εργου αυτου.

Σημερα, που γνωριζουμε σαν Πολιτικη μονο μια παγκοσμια α-θλιοτητα, εχουμε αναγκη να μαθουμε τι ειναι αυτο που χαθηκε απο τον κοσμο μας  και εχει γινει η Πολιτικη τοσο επικινδυνη για το παρον αλλα και για το μελλον της ανθρωποτητος.

Ειναι οδηγητικο αυτο το βιβλιο γιατι αφ’ ενος μεν μας βοηθαει να συνειδητοποιησουμε οτι η Πολιτικη ειναι σπουδαιοτατη υποθε-ση, αφού απο τη φυση της, ως εφαρμογη τροπου ζωης, ελεγχει και κατευθυνει ψυχικα και σωματικα τους ανθρωπους και διαμορφωνει το ηθος τους και, αφ’ ετερου, μας θετει προ των ευθυνων μας για το  ειδος της  Πολιτικης (=τροπος  ζωης) που επιλεγουμε και ψηφιζουμε, γιατι απο αυτην την επιλογη καθοριζεται και η πνευματικη ποιοτητα των υπηκοων της Πατριδος μας.

Αυτα, βεβαια, επρεπε πρωτοι να τα εχουμε συνειδητοποιησει οι ανθρωποι της Εκκλησιας, αλλα οι θρησκευομενοι επιμενουν να τα α-γνοούν ακομη και σημερα, παρ’ οτι καθε μερα και περισσοτερο απο-χριστιανιζεται ο λαος μας με το  ‘’ετσι θελω’’ των πολιτικων μας και με τη δικη μας προσηλωση μονο στην οικονομικη καταρρευση.

Ο αγιος Κοσμας ο Αιτωλος στην Τουρκοκρατια αγωνιζοταν για να ανεγερθούν Σχολεία και ελεγε : «Το Σχολείο ανοίγει την Εκκλησι-α»! Τοτε πρωτοστατουσε η Εκκλησια, ως τροπος ζωης, και υπηρχε ελλειψη Σχολείων, τωρα υπαρχει υπερεπάρκεια Σχολείων αλλα α-πουσιαζει ο χριστιανικος τροπος ζωης, γιατι οι κυβερνωντες στις μερες μας πειθαρχούν «ανθρωποις και ουχι τω Θεω». Σημερα ο Άγιος Κοσμας θα μας ελεγε: Καμετε Χριστιανούς Πολιτικούς, γιατι η Πολιτικη ειτε ανοίγει ειτε κλείνει την Εκκλησια! …»

alt