Η εορτή του Αγίου Ονουφρίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Στην Ιερά Μονή που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Ονούφριο εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, παρουσία του Πατριάρχη Θεοφίλου.

Οπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Πατριαερχείου: «Την Κυριακήν, 12ην /25ην Ιουνίου 2017, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου η μνήμη του οσίου Πατρός ημών Ονουφρίου του Αιγυπτίου εις την Ιεράν αυτού Μονήν, την κειμένην εις την περιοχήν της αρχαίας πόλεως της Ιερουσαλήμ, έναντι της κολυμβήθρας του Σιλωάμ και εις τας υπωρείας του λόφου Αμπού Τωρ και επί των λελαξευμένων βράχων – μνημάτων του αγρού του αίματος – Κεραμέως, «τον οποίον ηγόρασαν οι Φαρισαίοι, εις ταφήν τοις ξένοις με τα τριάκοντα αργύρια, τα οποία επέστρεψεν ο Ιούδας μεταμεληθείς διά την προδοσίαν του Διδασκάλου του», (Ματθ. 27, 3-10). Μεταξύ των μνημάτων τούτων διακρίνονται ο τάφος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Ιουβεναλίου (451 μ.Χ.), του ανακαινιστού της Μονής μοναχού Κυρίλλου περί το 1923 και άλλων.

Εις τον Ιερόν Ναόν τούτον -φυσικώς λελαξευμένον βράχον κατά το ήμισυ- έλαβε χώραν διά την μνήμην του οσίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου, ασκήσαντος εις την Θηβαίδα της Αιγύπτου τον 4ον μ.Χ. αιώνα, έχοντος ως ένδυμα μόνον την γενειάδα αυτού, ως εμαρτύρησεν ο ευρών και ενταφιάσας αυτόν Όσιος Παφνούτιος, ο Εσπερινός αφ᾽ εσπέρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ και η θεία Λειτουργία την πρωίαν ανήμερα της εορτής, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, συλλειτουργούντων Αυτώ του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου, συμπροσευχομένου ευλαβούς εκκλησιάσματος εκ μοναχών, μοναζουσών, λαικών, μελών της Ελληνικής παροικίας και του εξ Ιεροσολύμων Αραβοφώνου ποιμνίου, ψάλλοντος του Αρχιμανδρίτου Δημητρίου Καβαθά προς το τέλος και του Αρχιμανδρίτου π. Ευσεβίου.

Διαβάστε εδώ:  Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος

Μετά την θείαν Λειτουργίαν έλαβε χώραν μικρά λιτανεία από του Ναού προς τον Τάφον του κτίτορος – ανακαινιστού της Μονής μοναχού Κυρίλλου, ένθα και ανεγνώσθη η ευχή της ευλογίας των οπωρών – σύκων και αλλων και ετελέσθη μνημόσυνον εις τον τάφον της προσφάτως εκδημησάσης μοναχής της Μονής Σεραφείμας.

Ηκολούθησεν εις το ηγουμενείον αναψυχή διά γλυκισμάτων και φρούτων υπό της ανακαινιζούσης την Μονήν καθηγουμένης μοναχής Παισίας».