Εορτή του Αγίου Φιλουμένου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο ανήμερα της μνήμης του Αγίου Νεομάρτυρος Φιλουμένου. Της Λειτουργίας προεξήρχε ο .

Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μεταξή άλλων αναφέρεται: «Την Τετάρτην, 16ην /29ην Νοεμβρίου 2017 εωρτάσθη η μνήμη του αγίου Νεομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου εις το Φρέαρ του Ιακώβ εις Νεάπολιν της Σαμαρείας.

Ως γνωστόν, ο εν λόγω υπό της Εκκλησίας Ιεροσολύμων το έτος 2009 εις το αγιολόγιον καταταχθείς άγιος, είχε ενταχθή από της νεαράς αυτού ηλικίας εις την Αγιοταφιτικήν Αδελφότητα, υπηρέτει δε ως ηγούμενος εις το Φρέαρ του Ιακώβ, ότε κατά το έτος 1979 εύρε εν αυτώ μαρτυρικόν θάνατον υπό χειρός ανοσίου.

Επί τη μνήμη του νεοφανούς ιερομάρτυρος τούτου προέξηρξε της θείας Λειτουργίας εις τον υπεράνω του Φρέατος υπό του Αρχιμανδρίτου π. Ιουστίνου ανεγερθέντα περικαλλή ναόν η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλος, συλλειτουργούντων Αυτώ των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Αρχιεπισκόπου Πέλλης κ. Φιλουμένου, Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ Ιωακείμ, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, ως του ηγουμένου της Ι. Μονής Ποιμένων Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου, Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων, του Αρχιδιακόνου Μάρκου και του διακόνου π. Αναστασίου, ψάλλοντος του Πρωτοψάλτου του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως Αρχιμανδρίτου π. Αριστοβούλου ελληνιστί, ρωσιστί και ρουμανιστί δεξιά και του Αρχιμανδρίτου π. Λεοντίου αραβιστί αριστερά, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Χρηστού Σοφιανοπούλου και προσευχομένου αθρόου εκκλησιάσματος, τιμώντος τον άγιον εξ εντοπίων Αραβοφώνων και προσκυνητών εξ Ελλάδος, Κύπρου, Ρωσίας και Ρουμανίας.

Διαβάστε εδώ:  Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Τι αποφάσισε η Ιερά Συνόδος

Μετά την θείαν Λειτουργίαν, ο ηγούμενος και κτίτωρ του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος παρέθεσε δεξίωσιν και εν συνεχεία μεσημβρινήν τράπεζαν.

Διαρκούσης της τραπέζης ταύτης ο εκ της πλησιοχώρου κώμης του Ζαπάπδε καταγόμενος Ρωμαιορθόδοξος αριστούχος δικηγόρος κ. Halil Ganam προσεφώνησε τον Μακαριώτατον».