Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Μητροπολίτης Αγ.Πετριούπολης με ομάδα προσκυνητών (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ομιλος προσκυνητών από τη Ρωσία με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιο, Πρωτοσύγκελο του Πατριαρχείου Μόσχας, πραγματοποιεί προσκυνηματική εξόρμηση στους Αγίους Τόπους.

Στις 11 Οκτωβρίου ο όμιλος ξεναγήθηκε στο ιστορικό μέρος της Ιερουσαλήμ την παλαιά πόλη.

Σύμφωνα με το έθιμο οι προσκυνητές ακολούθησαν την πορεία του Χριστού προς το Πάθος του με δεκατέσσερις στάσεις, συνδεδεμένες με τις τελευταίες ημέρες της επί γης ζωής του Σωτήρος. Σε κάθε στάση ο Μητροπολίτης Βαρσανούφιος ανέγνωσε τη σχετική ευαγγελική περικοπή ενώ η ξεναγός μοναχή Αγαπία εκ της Ρωσικής Ιεράς Μονής της Ορεινής τις σχολίασε από ιστορικής απόψεως. Στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως οι προσκυνητές ασπάσθησαν τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου.

Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ’ δέχθηκε τον όμιλο σε ακρόαση. Ο Μητροπολίτης Βαρσανούφιος μετέφερε χαιρετισμό του Αγιωτάτου Πατριάρχου Κυρίλλου προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ευχόμενος ακλόνητη υγεία και κραταιά αντίληψη θέοθεν στην Πατριαρχική του διακονία στους Αγίους Τόπους και ζήτησε την ευλογία για την κατευόδωση της ιεράς αυτών αποδημίας.

Προσφωνώντας τους προσκεκλημένους ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος τόνισε ότι η επίσκεψη στους Αγίους Τόπους είναι καθεαυτή μεγάλη ευλογία τόσο για τους ίδιους προσκυνητές, όσο και για τους ντόπιους. Ο κ. Θεόφιλος αναφέρθηκε στη δεινή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής, διότι αυτή τη στιγμή οι χριστιανοί υφίστανται διώξεις. Και αυτό προβληματίζει και ανησυχεί ιδιαίτερα την Εκκλησία Ιεροσολύμων. Παρά ταύτα διαχρονικά παραμένουν τα λόγια του Χριστού μας ότι οι πύλες άδου δεν θα υπερισχύσουν κατά της Εκκλησίας. Ζούμε όπως και πάντα την ελπίδα της αναστάσεως. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος τόνισε ότι τα μέλη του Αγιοταφικής αδελφότητος είναι φύλακες των Αγίων Τόπων, εκείνων δηλαδή οι οποίοι συνδέονται με τον επί γης βίο του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία του δέεται υπέρ ευσταθείας των απανταχού της γης χριστιανών και προπαντός των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και της ενότητός των. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνας κ. Θεόφιλος ζήτησε τον Μητροπολίτη Βαρσανούφιο να μεταφέρει τον αδελφικό του χαιρετισμό στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο, τον οποίο, όπως τόνισε, πάντα αναμένει στους Αγίους Τόπους.

Ο κ. Θεόφιλος μοιράσθηκε τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη στη Ρωσία και τη βόρεια πρωτεύουσά της Αγία Πετρούπολη την άνοιξη 2013.

Ο Μητροπολίτης Βαρσανούφιος προσέφερε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο ενθύμια με παραστάσεις των Ιερών Ναών και Μονών της Αγίας Πετρουπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βαρσανούφιος τέλεσε αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγία Τριάδος της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής πλαισιούμενος από τους προσκυνητές κληρικούς και μέλη της Αποστολής.

Στις 12 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αβήλων Δωρόθεος με ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου τέλεσε ολονύκτια Θεία Λειτουργία στον Πανάγιο Τάφο συλλειτουργήσαντος και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βαρσανουφίου. Η χορωδία και οι προσκυνητές έψαλαν Σλαβιστί και Ελληνιστί.

rvsoi-patriarxeio.jpg
rvsoi-patriarxeio1.jpg
rvsoi-patriarxeio2.jpg
rvsoi-patriarxeio3.jpg


Ετικέτες