Λαμπρός εορτασμός της Κυριακής μετά την Υψωση του Τιμίου Σταυρού στη Μονή των Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Πλήθος κόσμου βρέθηκε στη Μονή του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή μετά την Υψωση του Σταυρού και εόρτασε καταλλήλως, ενώ στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Λύδδης.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων:

Την Κυριακήν, 21ην Σεπτεμβρίου/ 4ην Οκτωβρίου 2015, Κυριακήν μετά την Ύψωσιν, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μεθεόρτως εις την εν δυτική Ιερουσαλήμ Ιεράν Μονήν του Τιμίου Σταυρού.

Εις την αρχαίαν ταύτην Ιεράν Μονήν του Πατριαρχείου διατηρεί η παράδοσις της Εκκλησίας την πίστιν, ότι εφυτεύθη υπό του Λωτ το το εκ πεύκης, κέδρου και κυπαρίσσου τρισύνθετον ξύλον, το οποίον εχρησιμοποιήθη εις την κατασκευήν του Ναού του Σολομώντος και εχρησιμοποιήθη μετέπειτα εις την κατασκευήν του Τιμίου Σταυρού, επί του οποίου προσεπάγη και εσταυρώθη διά την σωτηρίαν ημών ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Εις την Μονήν ταύτην διετήρει Ανωτάτην Θεολογικήν Πατριαρχικήν Σχολήν το Πατριαρχείον από το 1845, έως το 1909, εξ ης απεφοίτησαν πολλοί λαϊκοί και κληρικοί θεολόγοι και συγγραφείς της Εκκλησίας, εν οις οι αείμνηστος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο Μελέτιος Μεταξάκης ωσαύτως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιμανδρίτης Κάλλιστος Μηλιαράς και πολλοί άλλοι.

Εις τον κεντρικόν Ναόν της ιεράς ταύτης Μονής προεξήρξεν της θείας Λειτουργίας επί τη μνήμη της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Λύδδης, συλλειτουργούντων Αυτώ του Αρχιμανδρίτου π. Καλλίστου και του ηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτου π. Κλαυδίου και των Ιεροδιακόνων π. Μάρκου και π. Χαραλάμπους, παρουσία εκπροσώπων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα.

Προ της Απολύσεως ο προσξάρχων Αρχιερεύς ετέλεσε την τελετήν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού προς αγιασμόν των πιστών και της Μονής.

Μετά την θείαν Λειτουργίαν ο ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης π. Κλαύδιος εδεξιώθη την Αρχιερατικήν Συνοδείαν και μέλη του πληρώματος εις το ηγουμενείον και την μεσημβρίαν παρέθεσε τράπεζαν.

01-3.jpg
01-4.jpg
01-7.jpg
01-8.jpg
01-12.jpg
01-14.jpg
01-16.jpg
01-17.jpg
01-18.jpg


Ετικέτες