Η εορτή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου στην ομώνυμη Μονή (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Με πανηγυρικό τρόπο εορτάσθηκε στους Αγίους Τόπους η εορτή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου στην ομώνυμη Μονή…

Αναλυτικά: 

Το Σάββατον, 11ην / 24ην Ιανουαρίου 2015, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου η εορτή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου εις την Ιεράν αυτού Μονήν, την κειμένην εις την έρημον της Ιουδαίας εις μικράν απόστασιν από της Βηθλεέμ και από του Χωρίου των Ποιμένων παρά την σημερινήν πόλιν Αμπεντήγιε.
Την Ιεράν ταύτην Μονήν ίδρυσεν ο ίδιος ο Άγιος Θεοδόσιος, ελθών εις την Αγίαν Γην εκ της πατρίδος αυτού Καππαδοκίας, υπερμεσούντος του 5ου αιώνος και διωργάνωσεν ως Κοινόβιον, διατελών αρχηγός όλου του Κοινοβιακού βίου της Παλαιστίνης, εξ ου και Κοινοβιάρχης απεκλήθη, τελών ομού μετά του μοναχικού έργου αυτού και κοινωνικόν, φιλανθρωπικόν, διατηρών Γηροκομείον και Ορφανοτροφείον.

Το Κοινόβιον τούτο είχε περί τους 400 μοναχούς και τέσσαρας Εκκλησίας. Όρος εισδοχής ενός μοναχού εις την Μονήν ταύτην ήτο η εργασία, ήτοι το εργόχειρον, εξ ου και το σύνθημα αυτής «μηδείς ράθυμος εισίτω εν αυτή». Η Μονή διετήρει και εκπαιδευτήριον,- διδακτήριον δηλαδή σχολείον διά τους μοναχούς. Εκ της Μονής ταύτης προήλθε ο Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο συνασκητής αυτού Ιωάννης ο Μόσχος, συγγραφεύς του Λειμωναρίου και ο άγιος Μόδεστος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Ο όσιος Θοεδόσιος, ομοπάτριος και συνασκητής του οσίου Σάββα του ηγιασμένου, αρχηγού του λαυρεωτικού μοναστικού συστήματος, διεδραμάτισε μετ᾽ αυτού σπουδαιότατον ρόλον εις την καταπολέμησιν της αιρέσεως του Μονοφυσιτισμού και την στήριξιν του χριστολογικού δόγματος της Δ´ εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου, ήτοι της εν Χριστώ τω Θεώ ημών μιάς υποστάσεως εν δύο φύσεσιν, θελήσεσι και ενεργείαις.

Την Ιεράν ταύτην Μονήν, φθαρείσαν εκ του χρόνου και των επιδρομών, ανεκαίνισε εις τας αρχάς του 20ου αιώνος ο εκ Κρήτης μοναχός Λεόντιος, περί τα μέσα δε του αυτού αιώνος ο εκ της Μικράς Ασίας καταγόμενος Αγιοταφίτης Αρχιεπίσκοπος Μαδάβων Βαρθολομαίος, την συντήρησιν δε και ανακαίνισιν ταύτης και προστασίαν της πέριξ περιουσίας αυτής συνεχίζει επαξίως ο νυν ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος.
Εις την αρχαίαν ταύτην Μονήν προεξήρξεν της θείας Λειτουργίας ανήμερα της εορτής η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντων του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, του Γέροντος Αρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιορδάνου κ. Θεοφυλάκτου, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων ως του ηγουμένου του Προσκυνήματος των Ποιμένων π. Ιγνατίου, του Αγιοσαββίτου Ιερομονάχου π.Ευφροσύνου, του ηγουμένου του Προσκυνήματος Αγίου Γεωργίου Μπετζαλλά π. Ανανίου, παρεπιδημούντων ιερέων εξ άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων και του Αρχιδιακόνου π. Ευλογίου και του διακόνου π. Μάρκου και άλλων Ιεροδιακόνων άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ψάλλοντος ελληνιστί, αραβιστί, ρωσιστί και ρουμανιστί του Πρωτοψάλτου του Ναού της Αναστάσεως Αρχιμανδρίτου π. Αριστοβούλου, μετέχοντος εν κατανύξει και ευλαβεία πολλή του Χριστεπωνύμου πληρώματος εξ εντοπίων κυρίως Χριστιανών εκ της πλησιοχώρου κώμης του Χωρίου των Ποιμένων και προσκυνητών εξ Ελλάδος, Κύπρου, Ρωσίας και Ουκρανίας.

 Ετικέτες