Αντιδράσεις κατά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Loading...


Σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafos.gr, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου να απομακρύνει τον Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Αταλάχ από την Ιερά Μονή της Παναναγίας Ζωοδόχου Πηγής στο Ντιμπίν (Debbeen) της Ιορδανίας. Την περασμένη Παρασκευή πλήθος πιστών διαδήλωσαν υπέρ του κληρικού απαιτώντας την επάνοδό του.

Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2007 και έγιναν επανειλημμένα εκκλησιαστικά δικαστήρια μέχρι το 2009. Το θέμα ανακινήθηκε τον περασμένο Απρίλιο αλλά το Πατριαρχείο φαίνεται ότι δεν μπορεί να χειριστεί το πρόβλημα λόγω συντονισμένων ενεργειών από υποστηρικτές του Αρχιμανδρίτη.

Ο ίδιος ο Ηγούμενος εξωτερικά κρατάει στάση υπακοής αλλά διακριτικά δηλώνει την πικρία του προς το πατριαρχείο, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην επιστολή του στο nebrasnews.com.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιορδανίας καλεί τους 1000 και πλέον πιστούς προσκυνητές της Μονής να σεβαστούν την απόφαση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αλλά οι αντιδράσεις δεν σταματούν.

Οι υποστηρικτές του Αρχιμανδρίτη κατηγορούν την κυβέρνηση της Ιορδανίας για την υποστήριξή της στο Πατριαρχείο. Για να πετύχουν το σκοπό τους χρησιμοποιούν πολιτικά και διπλωματικά μέσα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιθυμεί την απομάκρυνση των Ιορδανών Χριστιανών από την εκκλησιαστική διοίκηση και τον περιορισμό τους. Μάλιστα δε, επικαλούνται την επιθυμία του Βασιλιά Αμπντάλα Β’ να εδραιώσει το ρόλο των Χριστιανών στην Ιορδανία. Για αυτό το λόγο κάνουν επίσημη έκκληση προς τον Βασιλιά να λάβει θέση.

Πάντως η αλήθεια είναι ότι οι ισορροπίες στην περιοχή είναι πολύ λεπτές. Πολλοί αραβόφωνοι συχνά τάσσονται κατά του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δημιουργώντας προβλήματα από το μηδέν. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο αυτής της απόφασης του Πατριαρχείου, σίγουρα όμως θα είναι σοβαρός και η απόφασή του οφείλει να γίνει σεβαστή με ταπείνωση και υπακοή. Ο tilegrafos.gr θα έρθει σε επικοινωνία με το Πατριαρχείο για να μάθει λεπτομέρειες.

Είναι τυχαίο που ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος είναι Ιορδανός πολίτης και αραβόφωνος;Ετικέτες