Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος: Η ειρήνη πιο αναγκαία από ποτέ

Loading...


Να μην λησμονήσει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη του, τη γλώσσα του, τους χώρους λατρείας και τους τάφους των προγόνων του κάλεσε το σερβικό λαό ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος μετά τη Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου.

Ο Πατριάρχης Σερβίας διαβάζοντας το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ευχήθηκε αγάπη, ειρήνη και καλή βούληση τονίζοντας ότι τα Χριστούγεννα είναι ημέρα ελπίδας και παρηγοριάς για όλους τους πρόσφυγες και εκδιωχθέντες. Στη Σερβία, την περίοδο των κοινωνικών κλονισμών είναι πιο αναγκαία από ποτέ η ειρήνη, υπογράμμισε. Στη σημερινή εποχή φαίνεται ότι όλα είναι προς πώληση, ακόμη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, επισήμανε και κάλεσε τους ανθρώπους να αποδείξουν περισσότερη καλύτερη βούληση έναντι των άλλων.
 Απευθυνόμενος στους πολίτες του Κοσόβου, ο Πατριάρχης Ειρηναίος είπε ότι τα Χριστούγεννα είναι η μέρα με την οποία αρχίζει η Ανάσταση και ότι η Ανάσταση δεν έρχεται χωρίς δοκιμασία και τους ζήτησε «να μην εγκαταλείπουν την ελπίδα στον Κύριο».
   «Γνωρίστε, θυμηθείτε και μάθετε στα παιδιά σας για να μάθουν και εκείνα στα παιδιά τους ότι o υπό διωγμό εβραϊκός λαός σχεδόν 20 αιώνες ανέμενε την επιστροφή στη χώρα των πατέρων του και ότι σερβικός λαός πέντε αιώνες ανέμενε την απελευθέρωση της παλαιάς Σερβίας» επισήμανε ο Πατριάρχης Σερβίας.
   Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολις, ο οποίος παρέστη στη Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου δήλωσε ότι ήθελε να περάσει τα Χριστούγεννα εκεί όπου είναι δυσκολότερα, στο Κόσοβο, αλλά η ευρωπαϊκή κοινότητα δεν πέρασε, όπως είπε, τη συγκεκριμένη δοκιμασία.
   Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι «δεν ανέμενε άδεια από τις αλβανικές αρχές της Πρίστινας να επισκεφθεί το Κόσοβο, αλλά η ευρωπαϊκή κοινότητα σε αυτό το ζήτημα δεν πέρασε τις εξετάσεις».
   «Η ΕΕ πρέπει να σκεφθεί καλά όταν πείθει τη Σερβία ότι είναι ουδέτερη στο ζήτημα του καθεστώτος και ότι επιθυμεί να βοηθήσει να ζήσουμε όλοι μαζί κι αν σήμερα έδειξε στην πραγματικότητα το αληθινό της πρόσωπο» υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς.
   «Δεν ζήτησα να πάω σε πολιτική αποστολή, αλλά σε θρησκευτική αποστολή, αλλά εκεί δεν υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στο Θεό» υποστήριξε ο Σέρβος πρόεδρος.
   Απαντώντας στην ερώτηση αν θα ζητήσει εκ νέου άδεια να μεταβεί στο Κόσοβο, ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε: «Εγώ να ζητήσω άδεια, την οποία γνωρίζω ότι δεν θα μου δώσει κανείς ποτέ; Όχι, δεν θα ζητήσω».
   Ο κ. Νίκολιτς πρόσθεσε ότι οι πολίτες της Σερβίας μέχρι τώρα πέρασαν πολλές δυσκολίες και προκλήσεις και ότι συνήθισαν τα βάσανα και τις αρνήσεις και ότι πάντα τις ξεπερνούσαν.