Πατρ. Αλεξανδρείας: Η ουκρανική Εκκλησία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ρωσικής Εκκλησίας

Loading...


Οι πολιτικοί δεν πρέπει να παρεμβαίνουν σε θέματα Εκκλησίας και είναι απαραίτητο να τηρούν την αρχή του αδιαίρετου της Εκκλησίας, δήλωσε ο σε συνέντευξή του στο RIA-Novosti, σχολιάζοντας την κατάσταση με τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην

 

«Ξέρω ότι την Ουκρανία πολύ καλά- τόσο επισκόπους όσο και λαϊκούς- και έχουν κατανοήσει πολύ καλά τι κίνητρα έχουν και τι επιδιώκουν, εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν τώρα να σπείρουν τη διχόνοια στην Ουκρανία. Από την αρχή, όταν το πρόβλημα του σχίσματος Εκκλησία είχε μόλις προκύψει, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και εγώ, ως εκπρόσωπος του, έχουν πάρει τη θέση ότι η ουκρανική Εκκλησία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Διαβάστε εδώ:  Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Υπουργό Παιδείας (ΦΩΤΟ)

Όταν τέλεσα τη Θεία Λειτουργία στο Κίεβο ανέφερα ότι κανονικός προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας. Στη συνέχεια, όταν οι σχισματικοί προσπάθησαν να μπου με τη βια, χωρίς πρόσκληση, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος, στην Οδησσό, στάθηκα στην πόρτα και είπα: «Δεν πρόκειται να συμβεί» Η αρχαία Αλεξανδρινή Εκκλησία διατυπώνει τη θέση της ως εξής: στεκόμαστε ενώπιον του Θεού μαζί με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και καλούμε την Ορθόδοξη Εκκλησία να είναι μία και αδιαίρετη, όπως πάντα ήταν. Δεν υπάρχει χώρος για την πολιτική σε θέματα Εκκλησίας. Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται, αλλά η Εκκλησία μένει εις τους αιώνας των αιώνων », είπε ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.