Ο Πατριάρχης Θεόδωρος σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην έπαυλη της Αγγελικής Παναγιωτάτου, έδρα του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος ο Α΄», η διάλεξη του καθηγητή του πανεπιστημίου AL-AZHAR του Καΐρου κ.Ιωάννη Φουρτουνα με θέμα: «Οι άγιοι Πάνταινος και Κλήμης Αλεξανδρείας, οι Κύριλλος και Μεθόδιος των Κοπτών».

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου: «Στην αρχή η πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Λιλίκα Θλιβίτου καλωσόρισε τους παρισταμένους κατά τον ακόλουθο τρόπο:
«Ο Σύλλογός μας με μεγάλη χαρά υποδέχεται και χαιρετίζει όλους τους παρισταμένους υψηλούς επισκέπτες και μελη του Συλλόγου, στην εναρκτήρια εκδήλωση της περιόδου 2018-2019.
Αποτελεί εξαιρετική ευλογία για όλους μας, η παρουσία ανάμεσά μας του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρεία και πάσης Αφρικής κυρίου Θεοδώρου ο Β΄, με την σεπτή του συνοδεία. Ο Μακαριώτατος, με πατρικότητα στέργει τις εκδηλώσεις μας και τον κόπο μας. Η αγάπη τόσο του ιδίου όσο και της συνοδείας του μας κάνουν να αισθανόμαστε μια δεμένη, ευλογημένη οικογένεια. Επὶσης μΑς τιμΆ ἰδιαιτέρως μέ τὴν παρουσία του ο καθηγητὴς πρωτοπρεσβύτερος Μακάριος από την πλευρά του Κοπτικού Πατριαρχείου του Αγίου Μάρκου.
Καλωσορίζουμε στην Αλεξάνδρεια και στον Σύλλογό μας, τον νέο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κύριο Αθανάσιο Κωτσιώνη. Του ευχόμαστε καλή διαμονή στην πόλη μας. Είμαστε βέβαιοι για την καλή συνεργασία και στήριξη του έργου μας, όπως έχει δείξει η παράδοση των προκατόχων του.

Χαιρετίζουμε τον κύριο Εδμόνδο Κασιμάτη, πρόεδρο της πρεσβυγενούς, Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας,
Επίσης την κυρία Βίλη Πολίτη, εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, προάγγελο μιας ευρυτέρας συνεργασίας του Συλλόγου μας με τον Καϊρινό Ελληνισμό· τὸν κύριο Βασιλη Ζουέ, Ειδικό Γραμματέα του ΣΑΕ, και όλους τους παρισταμένους προέδρους των Συλλόγων, Σωματείων της πόλης, του Σώματος των Προσκόπων και τους εκπαιδευτικούς της Ελληνικής Κοινότητας.
Καλωσορίζουμε όλους σας για την εδώ παρουσία σας· αυτή πέρα από την χαρά, μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε να πρεσβεύουμε την κοσμοπολιτική παράδοση του του Πτολεμαίου, οικουμενικού Ελληνισμοὺ και όλης της Αλεξανδρινής ζωής, μέσα από την ειρηνική και δημιουργικὴ συνεργασία ανθρώπων διαφορετικών παραδόσεων.

Τώρα θα ήθελα να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Σπυρίδωνα Μακρή, τέως προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου και καταξιωμένου πάροικου της Αλεξανδρείας
We are proud to welcome on this current event, members of diplomatic corps of Alexandria and all our distinguished guests, professors, doctors and friends.
Ηis Excellency the Consul General in Alexandria of Russia, Mr. Rashid Sadikov,
The member of the chapter of the friends of Bibliotheca Alexandrina Mr. Nikos Deligiannis
The professors and the students of Bibliotheca Alexandrina
The presence all of you here is a real honor that help us in our goals.
We always care the thematography of our events. We are interested in continuing the cosmopolitan Alexandrine way of life. Mainly when people of different traditions coexist in peace and create civilization.
The today lecture of professor Fourtounas is about the Saints Pantænos and Clement of Alexandria, the Cyril and Methodius of Copts. A given summary will help our guests to follow the lecture, as well his Power point presentation. Both they are in English.

Ο σημερινός μας ομιλητής καθηγητὴς κύριος Γιάννης Φουρτούνας κατάγεται από το Τρίκερι του Πηλίου. Από το 1995 ζει και εργάζεται ως εκλεκτό αλλά ιδιαίτερα διακριτικό μέλος της Ελληνικής Κοινοτητας Καΐρο. Οι σπουδές του καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο επιστημονικών ενδια-φερότων. Είναι καθηγητής του πανεπιστημίου Άλ Άζχαρ στο Κάιρο με εξειδίκευση στην κοπτολογία. Ἐχει συγγράψει σειρά βιβλίων με θέματα για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου και Αιγυπτιακά λαο-γραφικά θέματα. Επίσης ματάφρασε Ελληνικά βιβλία στα Αραβικά. Κατ΄επανάληψη έχει τιμηθεί για την προσφορά του τόσο στην Αίγυπτο, όσο και στην Ελλάδα. Είναι Πρόεδρος του Παραρτήματος Μέσης Ανατολής του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών, αλλά και της Εταιρείας Ερευνών, Τεκμηρίωσης και Προβολής Πηγών Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τέλος είναι μέλος σε πολλούς επιστημονικούς Συλλόγους στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Σήμερα ο φίλος καθηγητής κύριος Ιωάννης Φουρτούνας θα μας παρουσιάσει το θέμα: «Οι άγιοι Πάνταινος και Κλήμης Αλεξανδρείας, οι Κύριλλος και Μεθόδιος των Κοπτών».
Αρχικά θα αναφερθεί στους δύο Αλεξανδρινούς Αγίους που αντλώντας τύπους από το Ελληνικό αλφάβητο δημιούργησαν το Κοπτικό. Αυτὸ το έργο τους ήταν απὸ τις πρώτες δραστη-ριότητες της «Κατηχητικής Σχολής Αλεξάνδρειας» που ίδρυσαν στο τέλος του 2ου με τις αρχές του 3ου μ. Χ. αιώνα.

Πολύ αργότερα κατά τον 9ο μ. Χ. αιώνα, ίδιο έργο έκαναν οι Θεσσαλονικείς άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος. Τότε με βάση το Ελληνικό εδημιούργησαν το Σλαυϊκό αλφάβητο.
Στην συνέχεια θα μας παρουσιάσει το Κοπτικό αλφαβητικό και αριθμητικό σύστημα. Με αναλύσεις και ετυμολογικές επισημάνσεις θα αναφερθεί στις Ελληνικές λέξεις που έχουν ενσωματωθεὶ στην Κοπτική γλώσσα: στην Βιβλική, Εκκλησιαστική, Λειτουργική, δογματική, μοναστική, ασκητική παράδοση, έως και στον καθημερινό λόγο. Επίσης θα αναφερθεί και στην επίδραση της Κοπτικής στην Αραβική και Ελληνική γλώσσα. Κατά τον Καθηγητή κύριο Ιωάννη Φουρτούνα, αποτελεί χρέος των Ελλήνων και των Κοπτών επιστημόνων μία ακαδημαϊκή μελετητική διεύρυνση. Κρίνει πως είναι ιστορική ανάγκη να τεκμηριωθεί αναλυτικά η κληρονομία που άφησαν οι Αλε-ξανδρινοί άγιοι για Έλληνες και Κόπτες, Πάνταινος και Κλήμης. Ο καρπὸς του έργου τους είναι μεγάλος δια μέσου των χιλιετιών. Κυρίως δρομολόγησαν μόνιμους πολιτιστικούς καρπούς τόσο στον γλωσσικό όσο και τον πνευματικό και εικαστικό τομέα».

Μετά την ολοκλήρωση της διαλέξεως ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν τον καθηγητή κύριο Ιωάννη Φουρτούνα, τονίζοντας την επιστημονικὴ αξία των δεδομένων της διαλέξεώς του, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κύριος Θεόδωρος, ο πρόεδρος της Ελλη-νικής Κοινότητα Αλεξανδρείας κύριος Εδμόνδος Κασιμάτης και η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κυρία Βίλη Πολίτη· επιπλέον αυτών ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι στην υπο ίδρυσι Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου οι επιστημονικές τοποθετήσεις του καθηγητή κυρίου Ιωάννου Φουρτούνα θα αποτελέσουν επιστημονικό πεδίο αναλυτικής και ενδελεχούς μελέτης· ο κύριος Ε. Κασιμάτης σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις του Συλλόγου εκπροσωπούν τις πολιτιστικές δραστηριοτητες της Αλεξανδρινής Κοινοτητας και η κυρία Β.Πολίτη ανέφερε ότι η Κοινότητα Καΐρου προσβλέπει σε μία ευρύτερη συνεργασία με τον Σύλλογο του Πτολεμαίου.

Στο τέλος τόσο εκ μέρους των μελών του Συλλόγου όσο και όλων των παρισταμένων, η Πρόεδρος του Συλλόγου συνεχάρη και ευχαρίστησε τον κύριο Ι.Φουρτούνα για την επιτυχή διάλεξή του.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράθεση δεξιώσεως, κατά την οποία οι παριστάμενοι αξιοποίησαν την ευκαιρία που είχαν να θέσουν διάφορες διευκρινιστικές ερωτήσεις στον καθηγητή κυριο Ιωάννη Φουρτούνα».tilegrafima.gr