Ο Πατριάρχης Αντιοχείας τίμησε την μνήμη του σύγχρονου ιερομάρτυρα π. Σωτηρίου Χαντάντ (ΦΩΤΟ)

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του ιερομάρτυρα π. Σωτηρίου (στα αραβικά Φάντι) Haddad στην Κατάνα, στην περιοχή της Δαμασκού, μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας, την Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017.

Ο π. Φάντι προερχόταν από την πόλη αυτήν και βρήκε μαρτυρικό θάνατο τον Οκτώβριο του 2012 .
Οι μουσουλμάνοι τζιχαντιστές είχαν απαγάγει ως όμηρο έναν Ορθόδοξο ιατρό από την πόλη του και ζητούσαν ένα τεράστιο ποσό για να τον απελευθερώσουν.

Τελικά οι χριστιανοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό που ζητούσαν οι τρομοκράτες. Ο π. Φάντι, λόγω της ηγετικής θέσης που κατέχει ο κλήρος σε όλες τις Συριακές χριστιανικές κοινότητες, δεδομένης της έλλειψης πολιτικής ηγεσίας, ανέλαβε να μεταφέρει το ποσό στους ισλαμιστές και να κάνει τον διαμεσολοβητή για την απελευθέρωση του γιατρού.

Τελικά όμως οι ισλαμιστές δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους· αιχμαλώτισαν τον ιερέα, του πήραν τα χρήματα, τον βασάνισαν άγρια, ακρωτηρίασαν τα μέλη του, του έβγαλαν τα μάτια και τον σκότωσαν, όπως και τον γιατρό.

Διαβάστε εδώ:  Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Σερρών Θεολόγος (ΦΩΤΟ)

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που μουσουλμάνοι δεν τηρούν υποσχέσεις απέναντι στους χριστιανούς. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν στο Κοράνι χωρία που τους επιτρέπουν κάτι τέτοιο και τους αθωώνουν.

Η σωρός του ιερομάρτυρα εντοπίστηκε στο αυτοκίνητό του στις 25 Οκτωβρίου 2012 στον δρόμο Κατάνα – Δαμασκού.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας θα πρέπει κάποια ημέρα να τιμήσει τους πολυάριθμους χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, που μαρτύρησαν λόγω της χριστιανικής πίστης και ιδιότητάς του, στην περίοδο του πολέμου, κατατάσσοντάς τους στην χορεία των αγίων και μαρτύρων.

Το παράδειγμα του π. Φάντι θα μείνει ως παράδειγμα αυτοθυσίας και αγάπης, παράδειγμα ποιμένα που πρόσφερε την ζωή του για να σωθούν τα πρόβατα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για σύγχρονο ιερομάρτυρα.