Ο Λίβανος ζητάει τη συνδρομή του Κατάρ για την απελευθέρωση των μοναχών

Loading...


O Abbas Ibrahim , επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου, βρίσκεται στην Ντόχα ( Κατάρ ), εδώ και δύο ημέρες για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ορθόδοξων μοναχών που κρατούνται όμηροι από ισλαμιστές αντάρτες στην Yabroud μετά την απαγωγή από το μοναστήρι τους στη Maaloula. 

Ο Abbas Ibrahim είναι επίσης επιφορτισμένος με τη συλλογή πληροφοριών σε σχέση με τους δύο απαχθέντες επισκόπους,  Boulos Yazigi και Youhanna Ibrahim , αντίστοιχα της ελληνορθόδοξης και Σύρορθόδοξης εκκλησίας. Οι δύο επίσκοποι απήχθησαν κοντά στο Χαλέπι τον Απρίλιο και τίποτα δεν είναι γνωστό προς το παρόν για αυτούς.
Ο Λίβανος ελπίζει ότι η διαμεσολάβηση του Κατάρ μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο ήταν πριν από δύο μήνες , όταν κάποιοι Λιβανέζοι σιίτες προσκυνητές κρατούνταν στο Aazaz ( Συρία) και απελευθερώθηκαν χάρη στο Κατάρ, αλλά και την τουρκική παρέμβαση.

O Abbas Ibrahim πήγε στην Ντόχα με επίσημη επιστολή από τον Πρόεδρο Michel Sleiman , στην οποία ο Λιβανέζος αρχηγός του κράτους ζητά  τις «καλές υπηρεσίες του εμιράτου σε αυτά τα δύο πολύ ευαίσθητα θέματα».

Ο αρχηγός ασφαλείας του Λιβάνου είχε επίσης επαφές στο Κατάρ με το δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera προκειμένου να βρει την πηγή του βίντεο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και στο οποίο οι μοναχές ανακοινώσει την επερχόμενη απελευθέρωσή τους. 

Το βίντεο αναφέρει ότι οι 13 αδελφές είναι » υπό κράτηση » (δεν έχουν «απαχθη», σημειώνει το βίντεο) και μεταφέρθησαν στο Yabroud από τους αντάρτες » για να τις σώσουν από τους βομβαρδισμούς » 

Ο Πατριάρχης Ιωάννης 

Στο μεταξύ στη Δαμασκό την Κυριακή, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιωάννης τέλεσε ειδική Λειτουργία-προσευχή για την απελευθέρωσή τους.

Στην ομιλία του, κάλεσε «καθένας που έχει οποιαδήποτε σχέση , άμεση ή έμμεση,  να μεσολαβήσει για να πετύχει η απελευθέρωση».

 «Ελπίζουμε», πρόσθεσε , «ότι αυτό θα συμβεί και σήμερα , όχι αύριο . Κάνουμε επείγουσα έκκληση σε όλους να αποδεχθούν τη λογική του διαλόγου και της ειρήνης , όχι τη βία και τα όπλα»