Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου για το νέο έτος

Loading...


Αναφορές στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου και έκκληση για προσφορές περιλαμβάνει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου, για το νέο έτος.
Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 

   Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Καθώς πλησιάζουμε την αρχή ενός νέου ημερολογιακού έτους, είμεθα εξοικειωμένοι με το κλίμα προσδοκιών και ελπίδος για νέα ξεκινήματα. Με την αλλαγή ενός αριθμού και το γύρισμα μιάς σελίδος του ημερολογίου, πολλοί άνθρωποι επιζητούν να αφήσουν πίσω τους εμπειρίες και προκλήσεις του περασμένου έτους και αδημονούν να υποδεχθούν ένα νέο έτος, νέες ευκαιρίες και καλύτερες συνθήκες ζωής. Ενώ είμεθα επηρεασμένοι από αυτό το στοιχείο του πολιτισμού μας, γνωρίζουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί ότι υπάρχει ένα πολύ σπουδαιότερο κέντρο στο οποίο αρμόζει να εστιάσουμε την προσοχή μας καθώς αναλογιζόμεθα το παρελθόν και αναμένουμε το μέλλον. Το κέντρο αυτό είναι η χάρη του Θεού. Είναι η χάρη Του η οποία μας προσφέρει άφεση αμαρτιών και ελπίδα. Μέσω του ελέους Του ανακαινίζεται η καρδιά, ο νούς και το σώμα μας. Διά της απέραντης αγάπης Του, γεμίζουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα Εκείνος έχει προσφέρει, και προσδοκούμε ένα νέο έτος τεραστίων ευλογιών.

Η προσοχή μας στην ανανέωση της ζωής είναι σημαντική για την καθημερινή μας ζωή. Ταιριάζει, επίσης, και στην ημέρα κατά την οποία τιμούμε τον Μέγα Βασίλειον. Πρόκειται περί επιβεβαιώσεως της δυνάμεως της χάριτος. Όταν τιμούμε την ζωή και την μαρτυρία του Αγίου Βασιλείου, αναγνωρίζουμε ότι η χάρη του Θεού «εξεχύθη επ’αυτόν», έτσι ώστε να κατέχη όχι απλώς την δύναμη να «αποκαλύπτη τα θεία έργα» αλλά να είναι και «διάκονος του Ευαγγελίου». Στα έργα, τα κηρύγματα και τις επιστολές του, ο Μέγας Βασίλειος τόνιζε τον ζωτικό ρόλο της χάριτος του Θεού. Τόνιζε, επίσης, την δύναμη της χάριτος μέσω μιάς ζωής αφιερωμένης στην φροντίδα των αρρώστων, των ορφανών και των υπερηλίκων.

Την ημέρα αυτή και καθ’ όλη την διάρκεια του μηνός Ιανουαρίου, αναγνωρίζουμε το ιερό έργο της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου. Κάθε χρόνο η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότης και τα τοπικά τμήματά της ηγούνται προσπαθείας συγκεντρώσεως χρημάτων γι’αυτή την διακονία χάριτος. Σας προσκαλώ να προσφέρετε γενναιόδωρα καθώς συμμετέχετε σ’ αυτή την προσπάθεια και στην κοπή της Βασιλόπιττας. Η φροντίδα, η θεραπεία και η αγάπη που προσφέρονται από το συμβούλιο, τους διευθυντές και το προσωπικό της Ακαδημίας αποτελεί πιστή μαρτυρία της δυνάμεως της χάριτος. Κάθε μέρα, τα παιδιά και οι νέοι της Ακαδημίας βλέπουν και βιώνουν την αγάπη του Θεού ενώ τους προσφέρονται παραδείγματα της αναγκαιότητος της κοινωνίας μαζί Του.