Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Κροατία (ΦΩΤΟ)

Loading...


ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η

 του Θωμά Αναστασιάδη

        Σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο του , στην μαρτυρική Ορθοδοξία της γιορτάστηκε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, την 19-8-16 {6-8} στην πανιγυρίζουσα Ιερά Μονή Komogovina, της Μητρόπολης Γορνιοκαρλοβικίου.

    Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο επιχώριος σεβασμιώτατος επίσκοπος Άνω Κάρλοβατς {горњокарловачки} ( Karlovac )  κ.Γεράσιμος, συμπαραστατούμενος από τον αρχιμανδρίτη π.Ναούμ και άλλους ιερείς της Μητρόπολης.

Πλήθος πιστών συνέρρευσε στην λατρεία, από διάφορα μέρη της Επισκοπής, για να γιορτάσουν μια από τις δώδεκα μεγάλες γιορτές του Χριστού.
Ο κ.Γεράσιμος στο κήρυγμά του, δίδαξε στους προσκυνητές για τη σημασία αυτής της ημέρας, κατά την οποία ο Χριστός μεταμορφώθηκε και έδειξε μέρος της θείας δόξας του, στο Όρος Θαβώρ. Τέλος συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες πιστούς, οι οποίοι παραδοσιακά κάθε χρόνο συρρέουν αυτή την ημέρα, για να λάβουν μέρος σε αυτή την ιερή συγκέντρωση.

Στην απόλυση ο σεβ/τος Επίσκοπος ευλόγησε τους άρτους και ως συνήθως, ο ίδιος πραγματοποίησε την τελετή καθαγιασμού των σταφυλιών.
Μετά την ολοκλήρωση της λατρείας, άπαντες φιλοξενήθηκαν από το μοναστήρι και παρακάθισαν σε Τράπεζα αγάπης, που προετοίμασαν στην αυλή του ξενώνα της Μονής.

Στην πάλαι ποτέ ανδρική Μονή της Μεταμόρφωσης σήμερα δεν υπάρχει Αδελφότητα, γίνεται ανακαίνιση και ο Δεσπότης σκέφτεται να το κάνει γυναικείο Μοναστήρι.

 www.spc.srb, www.eparhija-gornjokarlovacka.hr και συμπληρωματικές πληροφορίες από τον Ελληνοσπουδαγμένο π.Ναούμ., sibenik-tourism.hr