Η Ιερά Μητρόπολις Κορυτσάς για το θεατρικό έργο «Η Παναγία του Βερατίου»

Loading...


Σε επίσημη δήλωσή της με αφορμή το θεατρικό έργο «Η Παναγία του Βερατίου» η Ιερά Μητρόπολη Κορυτσάς αναφέρει πως πρόκειται δυσφήμιση και προσβολή της ορθόδοξης κοινότητας κι επίσης λέει τα εξής: 

Παρακολουθούμε με προσοχή την αγανάκτηση των ορθοδόξων της Κορυτσάς και εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με το θεατρικό έργο “Η Παναγία του Βερατίου”. Πρόκειται για δυσφήμιση και προσβολή της ορθόδοξης κοινότητας, διότι η δυσφήμιση και η προσβολή σεβάσμιων ορθοδόξων κληρικών συνιστά δυσφήμιση και προσβολή για όλη την κοινότητα.      Οι θρησκευτικές κοινότητες στην Αλβανία έχουν αντέξει στις πλάτες τους προσβολές, διακρίσεις και διωγμούς από το αθεϊστικό καθεστώτος κατά τον αιώνα που διανύσαμε. Είμαστε δε ανήσυχοι για τη συνέχιση του ιδίου τρόπου αντιμετώπισής τους και στις ημέρες μας.
    Εδώ και καιρό η πίστη των ορθοδόξων βάλλεται ποικιλοτρόπως και από παντού. Τέτοιες ενέργειες προκαλούν την αντίδραση κάθε πιστού, και ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο την αρμονία και τη θρησκευτική συμβίωση, αξίες που χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας. Τη στιγμή λοιπόν που καταβάλλουμε προσπάθειες για να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας και κατανοήσεως, υβριστικές προπαγάνδες έρχονται να διχάζουν και να προξενούν υποψίες και δυσπιστία.
    Δια της παρούσης δηλώσεως υψώνουμε την φωνή μας εναντίον τέτοιων φαινομένων, απευθυνόμαστε δε στην κοινή γνώμη της Κορυτσάς, αλλά και ευρύτερα, διαμηνύοντας ότι τέτοιες ενέργειες, εσκεμμένες ή μη, που προσβάλλουν τις θρησκευτικές κοινότητες, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην πόλη μας, στη θρησκευτική συμβίωση και στην πρόοδο της αλβανικής κοινωνίας.
     Συγχρόνως, η διαμαρτυρία αυτή συνιστά ηθική υποχρέωση έναντι των προγόνων μας, που με κόπο και θυσίες κράτησαν άθικτη ανά τους αιώνες την ορθόδοξη πίστη και ήθος. Άλλωστε, η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι από τα υγιέστερα μέλη της κοινωνίας μας, με τεράστια συμβολή στη διαφύλαξη των ανθρώπινων αξιών και τη συμπαράσταση προς όλους τους ευρισκομένους σε ανάγκη,  χωρίς διακρίσεις.