Εκλογές νέων Μητροπολιτών και Επισκόπων στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Loading...


Δύο νέους και δύο νέους ανέδειξε η συνεδρίαση της 3ης ημέρας, η Ιερά Σύνοδος του και πάσης Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αλεξανδρινού προκαθημένου, Θεοδώρου Β΄.

Συγκεκριμένα, ο νυν Μητροπολίτης Νειλουπόλεως, Γεννάδιος, εξελέγη Μητροπολίτης Μποτσουάνα. Ο μέχρι σήμερα Επίσκοπος Ναυκράτιδος, Μελέτιος, εξελέγη Μητροπολίτης Καρθαγένης, με έδρα την Τύνιδα της Τυνησίας. Ο μέγας εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, π. Θεόδωρος Δριδάκης, εξελέγη παμψηφεί Επίσκοπος Βαβυλώνος και ανέλαβε παράλληλα και τη σημαντική διοικητική θέση του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου.

Τέλος, ο Αρχιμανδρίτης, π. Αγαθόνικος Νικολαΐδης, εξελέγη παμψηφεί Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου αναφέρει:

ην Πέμπτη 17 Νοεμβρίου νέος Μητροπολίτης Καρθαγένης εξελέγει ο έως τώρα Θεοφιλ. Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ.Μελέτιος (Κούμανης) από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ύστερα από πρόταση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.Μελέτιος υπηρέτησε 8 έτη κοντά στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ως Σκευοφύλακας του Θρόνου, Ηγούμενος της Πατριαρικής Μονής του Αγίου Σάββα, υπεύθυνος της ιστοσελίδος του Πατριαρχείου καθώς και της Πατριαρχικής Γραμματείας.

Διαβάστε εδώ:  Πατρ. Αλεξανδρείας: Θαύμα η Σύνοδος της Κρήτης κόντρα στους κήρυκες της εσωστρέφειας (ΦΩΤΟ)

Η ιστορική Μητρόπολη Καρθαγένης που καλείται να διακονήσει τώρα, απετέλεσε τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ισχυρό πνευματικό κέντρο, όπου συνήλθε το 419 η περίφημη εν Καρθαγένη Τοπική Σύνοδος, ενώ σήμερα περιλαμβάνει το κράτος της Τυνησίας, όπου και η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, το Βασίλειο του Μαρόκου, και τις Ισλαμικές Δημοκρατίες της Αλγερίας και της Μαυριτανίας.

Το ορθόδοξο χριστιανικό ποίμνιο της Μητροπόλεως Καρθαγένης αποτελείται από τις δύο ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες της Τύνιδος και της Καζαμπλάνκας, καθώς και τις ρωσικές ενορίες στη Τυνησία και στο Ραμπάτ του Μαρόκου όπου εκκλησιάζονται ρουμάνοι, σέρβοι κλπ ορθόδοξοι χριστιανοί.

Επίσης, Επίσκοπος Βαβυλώνος εξελέγει παμψηφεί ο Αρχιμ. Θεόδωρος Δριδάκης.

Επίσκοπος Αρούσας εξελέγει παμψηφεί ο Αρχιμ. Αγαθόνικος Νικολαΐδης, ενώ Μητροπολίτης Μποτσουάνας εξελέγει με 17 ψήφους ο Μητροπολίτης Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιος και ο Επίσκοπος Αρσινόης Βασίλειος εφησυχάζων.