Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι Μάρθας & Μαρίας, με το τεράστιο ιεραποστολικό έργο, στις εσχατιές της Σιβηρίας

: Την Κυριακή 16-1-2022 πριν από την εορτή των Θεοφανίων (Π.Η. 19-1), ο Μητροπολίτης Βλαδιβοστόκ και Παραθαλασσίας κ.Βλαδίμηρος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του αρχιεπισκόπου Ιερομάρτυρος Ευσεβίου Σαμοσάτων (και πάσης Κομμαγηνής), Καθολικό της γυναικείας Ι. Μονής Μάρθας και Μαρίας, στα ανατολικά πέρατα της Σιβηρίας.

Του Θωμά Αναστασιάδη – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο “ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ”

Στη λειτουργία προσευχήθηκαν η προεστώσα ηγουμένη της Μονής, μοναχή Βαρβάρα με την αδελφότητα της μονής, και πλήθος ευλαβών προσκυνητών. Έψαλε η μικτή χορωδία του καθεδρικού ναού της Αγ.Σκέπης Βλαδιβοστόκ, υπό τη διεύθυνση της κ.Έλενας Λεβαδά (Елены Левада). Στο κοινωνικό κήρυξε ο Ιερομόναχος Ιννοκέντιος.

Κατά τη διάρκεια της Θ.Λειτουργίας, ο κ.Βλαδίμηρος προσευχήθηκε για την παύση της εξάπλωσης της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Επίσης ευχήθηκε στον Κύριο για την ολοκλήρωση της ανέγερσης του Καθεδρικού Ναού της Μεταμόρφωσης στο Βλαδιβοστόκ.

Στο τέλος της λειτουργίας, η εκτελούσα καθήκοντα ηγουμένης, μοναχή Βαρβάρα, Varvara, εκ μέρους του κλήρου, της αδελφότητας και του εκκλησιάσματος της μονής, ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο για την κοινή τους προσευχή και του χάρισε μια ανθοδέσμη λουλούδια.

Ο σχετικά νέος Μητροπολίτης Βλαδίμηρος {ενθρονίστηκε το 2018}, ευχαρίστησε, προσφώνησε και ευλόγησε τους πιστούς με αρχιερατικό λόγο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απονομή βραβείων και αναμνηστικών πινακίδων για τα «10 χρόνια της Μητρόπολης Παραθαλασσίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», στους πρωτοπρεσβύτερο π.Βαντίμ, ιερομόναχο Ιννοκέντιο, μοναχή Ελισάβετ και στην κ.Ελένη Kuznetsova. Μετά την απόλυση, ο Μητροπολίτης Βλαδιβοστόκ τέλεσε τρισάγιο στον τάφο της προσφάτως κοιμηθείσης ηγουμένης του μοναστηριού Μαρίας (Игумения Мария ).

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την εκκλησία-παρεκκλήσι του Αλεξάνδρου Νιέφσκι μετά την ανακατασκευή του και επιθώρισε την πορεία κατασκευής του γηροκομείου.

Το Μοναστήρι Μάρθας και Μαρίας στην Άπω Ανατολή, επιτελεί ευγενές κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, προσφέροντας βοήθεια σε αρρώστους, ηλικιωμένους και μοναχικούς ανθρώπους. Αδελφές της Μονής υπηρετούν στα Νοσοκομεία του Ναυτικού, το Ογκολογικό, και των παίδων της πόλης. Παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε άγαμους ασθενείς, σε εγκαταλελειμμένα βρέφη, σε ορφανοτροφείο και γηροκομείο στο Vladivostok.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην απ’ αιώνων Ορθόδοξη Ελλάδα έχουμε μόνο ένα εξωκκλήσι του Αγίου Ευσεβίου Σαμοσάτων, που έχτισε ο Σεβ/τος Σάμου, ο οποίος φέρει τιμητικά το όνομά του.

Ο Άγιος Ευσέβιος ήταν Αρχιεπίσκοπος του Ελληνιστικού Βασιλείου Κομμαγηνής, στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη.