Παπαζάχος: Ο σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος και το ρήγμα της Ανατολίας. Τι δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Ο σεισμός νότια από το Άγιο Όρος έγινε αισθητός σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Είχε μέγεθος 5,4 Ρίχτερ και σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο στο Βόρειο Αιγαίο σήμερα Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022, στις 13.48.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη με το επίκεντρο για τον ισχυρό σεισμό νότια από το Άγιο Όρος.
«Στο Βόρειο Αιγαίο οι περισσότεροι σεισμοί είναι επιφανειακοί και παρατηρούμε συχνά μικρο-εξάρσεις. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε αν θα επιμείνει η ακολουθία, ή αν θα διευρυνθεί η δραστηριότητα στον χώρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Και εξήγησε ότι το επίκεντρο του σεισμού ανήκει στη ζώνη της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που είναι συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας στον χώρο του Αιγαίου. «Είναι μία μεγάλη ζώνη, που δίνει και πολύ ισχυρούς σεισμούς, οι περισσότεροι επιφανειακοί και στον θαλάσσιο χώρο. Περνάει νότια από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, βόρεια από τη Λήμνο, νότια από τις ακτές του Αγίου Όρους και φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες» σημείωσε.
Και διευκρίνισε: «Είναι μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη, που αν δει κανείς τον χάρτη του πυθμένα στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να είναι σεισμολόγος, θα μπορέσει σχετικά εύκολα να αναγνωρίσει το ρήγμα».
Τα ρήγματα αυτά, όπως είπε, δεν προκαλούν τσουνάμι, ακόμη και σε ισχυρότερους σεισμούς, λόγω του συνδυασμού κανονικής και οριζόντιας μετατόπισης του ρήγματος, αλλά και του αυξημένου τους βάθους (10-15 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να μη φτάνει η σεισμική διάρρηξη μέχρι την επιφάνεια.
Οι πρόσφατοι σεισμοί που έδωσε το ρήγμα από το οποίο προήλθαν τα 5,4 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος
Οι πιο πρόσφατοι σεισμοί που προήλθαν από την περιοχή του σημερινού σεισμού νότια από το Άγιο Όρος είχαν σημειωθεί:
Το 1982 και το 1983, ήταν μεγέθους 7 Ρίχτερ (πιο νότια) και 6,8 Ρίχτερ (πιο ανατολικά).
Το 2014 στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου με μέγεθος 6,5 Ρίχτερ. Αυτή ήταν και η πιο πρόσφατη σημαντική σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είχε προκαλέσει μικρές ζημιές στη Λήμνο.
athensvoice.gr