ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: Με συγκίνηση και βαθύ θεολογικό προβληματισμό άνοιξαν οι εργασίες του Διεθνούς Θεολογικού Συμποσίου με θέμα «Η Αντιόχεια και ο Πρώιμος Χριστιανισμός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και πραγματοποιείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννης, μέσω του εκπροσώπου του Αρχιμανδρίτη Ιακώβου Χαλίλ, αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της Αντιοχείας αλλά και στις δραματικές συνθήκες υπό τις οποίες εξακολουθούν να επιβιώνουν οι χριστιανικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής.
«Η Αντιόχεια υπήρξε λίκνο του ευαγγελικού κηρύγματος και φάρος θεολογικής σκέψης για αιώνες», σημείωσε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας. «Όμως σήμερα, οι πιστοί της Συρίας ζουν μέσα σε μια πραγματικότητα σκληρής δοκιμασίας, οικονομικής εξαθλίωσης και θεσμικής αστάθειας». Παρά τα εμπόδια, όπως είπε, «οι χριστιανοί επιλέγουν να μείνουν στον τόπο τους, να συνεχίσουν να ζουν ως σώμα Χριστού, να κρατούν αναμμένη τη φλόγα της παράδοσης και να αποτελούν μάρτυρες ελπίδας».
Η ιστορική αυτή μαρτυρία δεν περιορίζεται στο παρελθόν αλλά επεκτείνεται με ζωντανή παρουσία στο παρόν. Όπως τόνισε ο Πατριάρχης, «η Εκκλησία της Αντιοχείας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις: από τις βαθιές οικονομικές κρίσεις σε Λίβανο και Συρία, έως τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού του 2023, που κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες και ιερές μονές». Ανάμεσά τους και ο Πατριαρχικός Καθεδρικός Ναός στην Αντιόχεια, που ισοπεδώθηκε ολοσχερώς, ενώ άλλοι εννέα ναοί υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.
Το Συμπόσιο φιλοξενεί εισηγήσεις κορυφαίων θεολόγων από τις Θεολογικές Σχολές Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Μπαλαμάντ. Οι συζητήσεις εστιάζουν όχι μόνο στις απαρχές της χριστιανικής ζωής στην Αντιόχεια —όπου για πρώτη φορά οι μαθητές του Χριστού ονομάστηκαν «Χριστιανοί»— αλλά και στην πνευματική παρακαταθήκη που άφησαν μορφές όπως ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, ο Άγιος Λουκιανός και ο Άγιος Θεόφιλος.
Αναφορά έγινε και στην ανάγκη ενότητας του χριστιανικού κόσμου, με τον Πατριάρχη να υπογραμμίζει ότι «η μαρτυρία της Εκκλησίας της Αντιοχείας για την ενότητα είναι διαχρονικά αυθεντική και θεμελιωμένη στην αποστολική πίστη». Το Συμπόσιο, που φέρει τον τίτλο «Από το κήρυγμα των Αποστόλων στην πίστη της Νικαίας», έρχεται να αναδείξει ακριβώς αυτή την συνέχεια μέσα στην ιστορία και την αναγκαιότητα να προστατευθεί η πνευματική ταυτότητα της περιοχής.
Αξιοσημείωτη ήταν η δημόσια ευχαριστία του Πατριάρχη προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση του Συμποσίου, καθώς και προς όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία του. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ευχόμαστε το Συνέδριο να γίνει αφορμή πνευματικής καρποφορίας και ενότητας σε έναν κόσμο που διψά για αλήθεια και ελπίδα».
Χριστός Ανέστη – και η φωνή της Αντιόχειας συνεχίζει να ηχεί δυνατά.